Напишете дума/думи за търсене

С деца терористи не се преговаря

Имали ли сте моменти, когато детето направо ви побърква? Да, всички сме имали. И това е напълно нормално. Важното е да се научим как да прекъснем ефективно тази практика.

Когато децата се държат зле, много родители търсят причината в себе си, в миналото на детето, в неправилни модели на възпитание, дори в наследственост. А понякога нещата са съвсем прости и се свеждат до това - детето се държи лошо и трябва не да търсите причина, а да действате. Теорията е на психолога от Нова Зеландия Найджел Лата, автор на „Преди децата ти да те побъркат, прочети това!“. Той алармира: „С деца терористи не се преговаря“. Психологът няма предвид, че малчуганите са си по природа лоши или че трябва да се бият, а просто, че понякога децата влизат в отрицателен цикъл и колкото повече родителите се връзват на номерата им, толкова повече те затъват в лошото поведение.

Найджел Лата е категоричен, че децата имат нужда най-вече от огради и ограничения, въпреки че всячески се борят срещу тях. Именно ограниченията им дават чувството за сигурност. А лошото поведение е просто начин да проучат докъде се простират границите. „Ако децата нямат огради, техният свят е непредсказуем и плашещ“, категоричен е Лата.

Затова психологът препоръчва на родителите вместо да се впускат в безкрайни и сложни спорове с децата си, просто да използват някои методи, които могат да смятат за старомодни, но всъщност са вечни, защото са ефективни.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X