Напишете дума/думи за търсене

С деца терористи не се преговаря

Червените точки

Много родители са пробвали тази стара система и смятат, че тя не работи. Найджел Лата е убеден, че работи, но само ако се използва с постоянство и с точни правила. Неговата система е да разделите активната част на деня на интервали от по два часа и за всеки от тях детето да получава – ако се е държало добре – червена точка, ако не – тъжно личице. Тази система има смисъл само, ако в края на деня, се направи равносметка обаче.

Например, ако детето спечели пет от седем точки – печели бонус. Вие определяте какво носят бонусите – допълнителна приказка за лека нощ или се събират и като станат десет – ходене на кино. Важното е детето да знае точните правила – за какво се дава червена точка и за какъв тип поведение, се отнема. Не бива да е само по ваша преценка и да казвате: „Защото аз така реших“, а трябва да е съвсем конкретно: „Ако си подредиш стаята, това е една точка“ и т.н. Превърнете го в игра, нека децата сами измислят за какво да се използват бонусите и за какво да се печелят точки, така малчуганите ще се чувстват част от процеса, а не обект на наказание.

Другото много важно правило - трябва да сте постоянни. Ако един ден играете на играта и я забравите, няма да има дълготраен ефект, подчертава психологът. Най-добре си направете дъска с отрязъците от деня и използвайте стикери всеки ден. Нека да стои на видно място и детето само да следи колко още червени точки му трябват, за да получи бонус.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X