Напишете дума/думи за търсене

Нова мода във възпитанието

Думите, с които да замените досадните забележки

Възпитанието неизбежно минава през поучения, съвети, забележки, упреци. Някои от тях родителите повтарят толкова често, че те губят съдържанието си. Психолозите твърдят, че може да повишите ефективността на общуването, като замените досадните забележки и команди с нови, работещи фрази. Изпробвайте ги и ще се уверите, че разбирателство с инатливото и правещо напук дете е напълно постижимо. На фокус са няколко често срещани във всекидневието ситуации. Анализирайте дадените реплики и по аналогия може да съчините свои, с които да изненадате детето.

Вместо сутрешното нервно подканяне "Хайде по-бързо, докога ще те чакам!", обърнете го на игра: "Внимание, старт! Тръгваме!"

Постоянно ви се налага да обяснявате, че гладът не бива да се засища със сладкиши. И не ви харесва тактиката на детето да хапне малко от основното ястие, за да премине бързо към десерта. Спестете си всички тези вече познати приказки с обещаващото: След като това мъничко ядене изчезне от чинията, ще се появи нещо много вкусно!

Играчките са разпилени по пода. Вместо заповедното: "Прибери ги", провокирайте с

думите: "Ех, ако беше вълшебник как хубаво щеше и да си оправиш стаята".

Когато бързате да приключите нещо започнато, а детето постоянно ви прекъсва, не казвайте троснато: "Не ми пречи!" или "Остави ме малко намира". По-добре предложете: "Поиграй си малко сам/а, а когато се освободя, ще се позабавляваме заедно."

Някои деца се привързват към определени дрехи и държат да ги обличат всеки ден. За да избегнете конфликт, когато любимата блуза е за пране, не обяснявайте надълго и широко, че не може постоянно да се носят едни и същи дрехи. По-добре подайте подобна фланелка с думите: "Виж, това е братчето на тази, която харесваш най-много."

Едва ли са много децата, които вечер си лягат доброволно. Обикновено родителите обстрелват с реплики от рода: "Вече е време да се приготвяш за сън! Утре ще ти е трудно да се събудиш". Не нажежавайте семейната атмосфера, а предложете "Хайде да ми покажеш някой хитър начин да се скриеш под завивката?"

Когато детето се глези и капризничи, вместо да повишавате тон "Не искам да ти чувам повече гласа", кажете "А, така-а, дяволчето Глезльо пак дойде. Бързо го хвани, за да не ни разваля настроението!"

За пореден път казвате едно и също, но глас в пустиня. Заменете ядосаното "Колко пъти да ти повтарям?" със заговорнически шепот: "Едно, две, три, предавам секретна информация. Повторете какво чухте."

Докато научите детето да мие ръцете си преди всяко ядене, се налага постоянно да го подканяте. Заменете досадната фраза "Измий се", която и на вас вече ви е омръзнала, с предизвикателното: "Хайде да се хванем на бас, че като миеш ръцете, водата ще е кафява."

Придружавайте новите фрази с различни и неочаквани интонации, мимики и жестове. Освен че ще постигнете по-добро разбирателство, ще промените в положителна посока и емоционалната гама във вашите отношения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X