Напишете дума/думи за търсене

Самонараняването - има ли лек за него

На пръв поглед думите „аз“ и „вреда“ изглежда си противоречат. Защо някой би искал да си навреди, когато всички се опитваме да имаме по-добър живот, хармонично съществуване и искаме всячески да останем живи и здрави за по-дълго време?

Самонараняването описва всяко поведение на умишлено причиняване на болка и увреждане на собственото ни тяло.
Най-често е под формата на рязане, надраскване, пробиване, ухапване, пробождане, изгаряне или несмъртоносно предозиране с медикаменти. То обхваща и съзнателно предприети действия, които могат да причинят нараняване.

Най-често се свързва с основен проблем с психичното здраве, който остава неоткрит поради липсата на информираност.
Различава от опитите за самоубийство. Въпреки че наистина може да изглежда като опит за самоубийство, обикновено не е така.
Самонараняването е едно от най-сложните поведения, свързани с психични заболявания и често се разбира погрешно поради количеството кръв и стигмата, свързани с него.
Статистическите данни, свързани със самонараняване, документирани в повече от 40 държави, установяват, че около 17% от всички хора ще се самонаранят през живота си и средната възраст на първия инцидент от самонараняването е 13.

Съществуват редица митове и недоразумения, свързани със самонараняването, които не само възпрепятстват ясното му разбиране, но и намаляват шансовете за самонараняващите се да потърсят професионална помощ . Поради тази причина около 50% от хората търсят помощ за самонараняване, но само от приятели, вместо от професионалисти.

Митове за самонараняването

• Хората се самонараняват, за да търсят внимание
Много хора, които се самонараняват, правят това дискретно именно защото не искат да бъдат маркирани като търсещи внимание.

• Само жените се самонараняват

Момчетата и момичетата могат да се ангажират с различно самонараняващо се поведение или да имат различни причини да си причиняват болка. Това не прави действията за самонараняване по-малко сериозни, що се отнася до мъжете. Самонараняванията при мъжете често се подценяват. Докато жените са по-склонни да се самонаранят, мъжете могат да представляват поне 35% от всички случаи на самонараняване.

• На хората, които си вредят физически, им е приятно

Околните са склонни да вярват, че рискът и болката, свързани с действията на самонараняване, са вълнуващи за самонараняващите се хора. Но истината е, че болката, която тези хора изпитват, не се различава от болката, която другите изпитват. За някои те искат да преодолеят изтръпващото чувство, оставено от депресията, дори ако боли. Други описват тази болка като наказание.

Каква е мотивацията зад видовете самонараняващо се поведение?
Какво насърчава определени хора да предприемат подобни действия, дори когато знаят, че това е саморазрушително?


1. За да общуват с болката

Хората, преживели огромно количество психологическа травма или други форми на насилие, често се свикват с вътрешната болка до такава степен, че са склонни да обезсилят нейното съществуване.
Самонараняването обикновено е модел на поведение за хора, които нямат здравословни начини за освобождаване на емоциите и справяне с болката. Когато емоционалната болка и напрежение се натрупват вътре, те не успяват да разберат какво да правят и как да изхвърлят тези задържани емоции.
При такива обстоятелства тези хора не намират друго средство освен да си причинят физическа болка, за да възстановят и потвърдят емоционалната болка, която не успяват да изразят.
Тези хора вярват, че няма подходящ език, който да изразява величината на вътрешното страдание, през което са преминали. Така че за тях оказването на определени, видими рани чрез актове на самонараняване улеснява предаването на болката.

2. За да получат самоконтрол
Хората, претърпели някаква форма на изключително травматично преживяване като изнасилване, постоянно се борят с нежелани вътрешни конфликти. Например човек със симптоми на посттравматично стресово разстройство преиграва много силно емоцията, предизвикваща травматично преживяване многократно в съзнанието си.

Рязането, намушкването, убождането, ухапването или каквато и да е друга форма на физическо самонараняване създава много завладяващо усещане. Самонараняването е инструмент за тях, за да заглушат неприятния психически фонов шум, като оставят физическата болка да отмени психическите разстройства.

Изземването на този самоконтрол включва изместване на фокуса на вниманието им от нещо по-обезпокоително отвътре към по-малко обезпокоително отвън.

Те изпитват чувство на облекчение, като довеждат временно разсейване от вътрешния си хаос до физическа рана, която за тях е по-поносима, предотвратима и лечима от вътрешната травма.

3. За да освободят от вътрешното напрежение
Самонараняването като средство за освобождаване на напрежението е лека вариация на необходимостта да си възвърнете контрола.
Когато човек е разкъсан от засилени вътрешни конфликти, той изпитва субективно състояние на възбуда и липса на равновесие в себе си, което подтиква човека да предприеме действия срещу тези конфликти, за да направи нещо физическо, за да намали напрежението.

Идва момент, когато напрежението кулминира до степен да бъде непоносимо и следователно този човек го отстранява от себе си чрез рязане и пробождане, за да пренасочи вниманието си временно към нещо различно от вътрешния конфликт.

4. За да изпитат чувство на еуфория
Някои от самонараняващите твърдят, че се чувстват изключително еуфорични или приятно след причиняването на болката, което ги кара да се чувстват пристрастени към това действие. Те също така си припомнят преживяванията и се чувстват добре в това. Това приятно усещане, свързано със самонараняването, ги подсилва да го повтарят отново и отново.

5. За да накажате себе си

Повечето причини за самонараняване имат в основата си конотация на сексуални или други форми на насилие. Във всяка форма на взаимоотношения ние изграждаме образ на другия човек и го съдим въз основа на това.
По същия начин в отношенията между жертва и насилник, насилникът имплантира определени идеи за жертвата (комуникирани вербално или поведенчески) в съзнанието на жертвата, което нарушава нейното павилно самовъзприятие.

Насилникът представя негативни идеи като „ти си безполезен, ти си боклук, заслужаваш да бъдеш наказан, ти си пълен провал“. Тези идеи се интернализират от жертвата чрез интроекция и това се превръща в реалността на жертвата.

Винаги, когато човекът се чувства емоционално извън контрол, въвлечената самоперспектива взема превес и необходимостта от самонараняване като начин за компенсиране на лошия човек, който е бил е изложен чрез самонаказателни дейности.

Защо самонараняването не е най-доброто решение?

За хората, които се самонараняват, всеки път, го правят, те постигат голямо чувство на облекчение, което засилва необходимостта да се нараняват отново в бъдеще, когато са изправени пред подобни стресови фактори.

Самонараняването обаче осакатява хората по няколко възможни начина.


• То насърчава отрицателната вяра в себе си. Човек може да почувства облекчение при рязане, но всеки път, когато се самонаранява, той укрепва негативната концепция, която има за себе си.

- Това може да бъде фатално. Много форми на самонараняване достигат до крайности като изгарянето, намушкването и други дейности, които могат да изложат живота на индивида на риск.

• Това може да попречи на вашия социален имидж. Има някои физически белези, които никога няма да се заличат, дори след прекратяване на самонараняването.

Съвети за справяне със самонараняване
Самонараняването е контролируемо и може да бъде лекувано, ако могат да бъдат определени основните причини за него.

Какво трябва да направят родителите на тийнейджъри, които се самонараняват?
На родителите на такива деца се предлага да осигурят пространство за отворена и прозрачна комуникация с тях.
Осигурете им време да се отворят сами, когато почувстват, че са готови да говорят с вас. Уверете се, че те знаят, че сте загрижени за тях и не сте разочаровани.

Бъдете директни с детето си. Не действайте от яд или не си позволявайте да изпадате в истерия. Бъдете директни, изразявайте загриженост. Кажете му, че ще му помогнете.

Всеки ултиматум, подкуп или вкарването му в специализирани лечебни заведения няма да помогнат. Децата се нуждаят от добра система за подкрепа. Тийнейджърите, които развиват това поведение, имат по-малко ресурси за справяне със стреса, по-малко механизми.

Какво може да направите, за да помогнете на някой друг да спре със самонараняването?

Развиването на положителна връзка с такъв човек е много важно за спиране на самонараняването.
Когато на него се предостави неосъдителна и топла среда, вие всъщност му помагате да разкрие инциденти, свързани с акта на самонараняване.

Задайте на самонараняващия се отворени въпроси, които ще му дадат възможност да обсъди чувства, върлуващи в него.

Може да им задавате въпроси като:
„Обсъждал ли си някога това с някой ваш близък?“
„Искаш ли да споделиш нещо с мен?“
„Трябва ли да ти помогна?“
„Искаш ли да дойда с теб?“

Ако човекът не иска да получи помощ, може да кажете:

• „Имаш ли някой доверен, при когото можеш да отидеш?“
• „Ако ще ти помогне, може да говориш с мен за това.“

Ако сте някой, който се опитва да помогне на друг човек, който се самонаранява, бъдете състрадателни, опитайте се да го разберете, имайте търпение, за да се справи той с болката си.

Най-честите симптоми на депресия при децата

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X