Напишете дума/думи за търсене

Най-честите симптоми на депресия при децата

Депресията засяга не само възрастните, но и тийнейджърите и децата.
Депресията в детска възраст може да бъде тежка в повечето случаи и сериозно да повлияе на растежа на детето и способността му да функционира адекватно в ежедневието си.
Около 1 на 4 деца страдат от депресия преди навършване на 19 години. Ако сте родител, е важно да може да идентифицирате симптомите на депресия при деца.

Около 2 на сто от децата в училищна възраст и дори в предучилищна възраст страдат от депресия. Депресията е различна от чувството на тъга или просто разстройството. Ако остане незабелязана и нелекувана, тя може да повлияе на техния растеж, образование, семеен и социален живот, хобита и общи дейности.

Знаете ли, че самоубийството е една от 3-те водещи причини за смърт при деца, тийнейджъри и млади възрастни между 10 и 24 години?

Депресията обикновено води саморазрушителни и негативни чувства и мисли. Това може да ускори проблема, тъй като детето може да отхвърли всякаква подкрепа, съвет или насърчаване. Родителите обаче не трябва да губят надежда. Депресията в детството може лесно да се лекува, ако бъде диагностицирана навреме.

Защо децата се депресират?

На пръв поглед може и да изглежда, че едно дете няма причина да се депресира, когато е отглеждано в безопасна среда от любящо и грижовно семейство. Но депресията в детска възраст може да бъде резултат от различни фактори:

- хронични проблеми със здравето, ниски нива на щитовидната жлеза или тежко нараняване
- биологични фактори като наследствени черти и генетична уязвимост
- фактори на заобикалящата среда като токсична семейна среда, прекомерна критика от родителите, пренебрегване или необичащи родители
- социални фактори като приятели, роднини, училище и общност
- икономически фактори като бедност и битови трудности
- психологични фактори като психични разстройства, прекомерен стрес или липса на увереност
- неприятни житейски преживявания като тормоз в училище, в квартала или вкъщи или определени травматични събития
- загуба на родител, любим човек или домашен любимец
- развод на родители или родители, спорещи през цялото време, отрицателна среда в дома
- преместване на ново място
- злоупотребата с наркотични вещества
- сексуално насилие

Как може да разберете дали детето ви е депресирано?

Признаците и симптомите на депресия при деца могат да варират значително. Повечето родители обикновено правят грешката да объркат депресията с колебанията в настроението или емоционалните промени. В резултат на това детето често се оставя без лечение.

Ето някои от признаците и симптомите на депресия при деца, за които родителите трябва да внимават.

Емоционални симптоми

Проявява тревожност

Изглежда ли вашето дете стресирано, напрегнато или тревожно? Депресираните малчугани могат да изпаднат в паника без видими задействания.

Изпитва тъга и безнадеждност
Основните признаци на депресия са чувството на тъга и безнадеждност. Детето може да плаче често или да се изолира, за да скрие сълзите си.

Загуба на интерес към дейности
Ако едно дете загуби интерес към хобитата си, това може да е признак на депресия. Детето може постоянно да повтаря, че му е скучно и да откаже да участва в дейности, които преди е харесвало.

Става ядосано и раздразнено
Детето ви може да се гневи, да крещи, да вика или да се дразни постоянно на всичко. Може да изглежда притеснено през цялото време поради чувство на страдание.


Поведенчески симптоми

Неспокойност
Ако детето постоянно влиза в спорове или кавги, действа безразсъдно, не го свърта наедно място и се държи невъзпитано, може да е резултат от депресия.

Изолация
Депресираните деца са склонни да се изолират и да се оттеглят от редовните занимания, с които са се забавлявали доскоро. Могат също да се изолират от приятели, братя и сестри и други членове на семейството и да предпочитат да стоят в стаята си с дни.

Прекаляване с всякаква дейност
Детето ви може да се прекалява с конкретни дейности, независимо дали е часове наред пред компютъра или в разбиване на рекорда на любимата си видеоигра. Не е изключено да започне да се храни прекомерно, тъй като не може да се контролира заради депресията.

Самонараняване
Депресията в детството често кара детето да вреди и наранява себе си или да се отдаде на дейности, които носят излишни рискове.

Привличане на внимание
Децата, страдащи от депресия, е възможно да не искат да се отделят от родителите си и постоянно да търсят тяхното внимание. Те могат да станат силно зависими от определени членове на семейството поради чувството на несигурност, което изпитват.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X