Напишете дума/думи за търсене

Какво не бива да казваме на човек в депресия

Даването на съвети и оказване на подкрепа на някого, който е в депресия, може да бъде много сложно и предизвикателно. Дори и да имате най-добри намерения, може да предизвикате неговото безпокойство и да го накарате да се почувства по-депресивно. Това важи с пълна сила, когато не разбирате напълно какво е чувството да бъдеш в депресия. Следователно е важно да изразяваме подкрепата си по възможно най-разбиращия начин.

Кои са 10-те най-лоши неща, които може да кажем на човек в депресия?

1. Депресията е измишльотина

Подобно твърдение граничи с невежество. Депресията е сериозно заболяване, което може да засегне всеки аспект от живота на човек. Да се омаловажава по този начин, може да бъде изключително обидно.

2. Преодолей го

Никой не изгаря от желание да е депресирани. Ако можеше просто да „преодолеят“ това състояние с щракване на пръст, тогава биха го направили.

3. Имаш психично заболяване? Тогава сигурно ти хлопа дъската

Дори и да си мислите, че имате чудесно чувство за хумор, никога не използвайте това изречение. Психичните заболявания са точно като физическите заболявания – ако бъдат лекувани, състоянието на засегнатия от тях човек се подобрява. Наличието на депресия не означава, че някой е луд.

4. Знам как се чувстваш

Това изречение е приемливо, ако сте страдали някога от депресия и действително знаете как се чувства човекът. Но ако не сте, това е най-малкото лицемерно.

5. Всички имаме лоши дни от време на време

Депресията е много повече от „лош ден“. Това е сериозно заболяване, което може да бъде животозастрашаващо.

6. Не може да бъдеш депресиран! Има толкова много хора на света, които са по-зле от теб

Това е еквивалентно на „не може да бъдеш щастлив, защото има толкова много хора по света, които са по-заможни от теб!“ Всеки има право на своето щастие, както всеки има право на своята болка.

7. Всичко е в главата ти

Това не само че няма да помогне, но звучи пренебрежително и снизходително.

8. Ти си такъв късметлия. Няма как да страдаш от депресия

Отново - депресията е заболяване. Късметлиите също може да страдат от нея.

9. Просто мисли позитивно

Дори и най-позитивните хора може да паднат в капана на депресията. Подобен съвет не помага при това състояние.

10. Престани да се самосъжаляваш

Депресията може да се случи поради хиляди причини и със сигурност не означава, че страдащият от нея се клатушка в самосъжаление.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X