Напишете дума/думи за търсене

Признаци на биполярно разстройство, които често игнорираме

В целия свят има около 46 милиона души с биполярно разстройство. Биполярността засяга енергийните нива на хората, тяхното настроение, социални дейности и дори способността им да изпълняват ежедневни задачи.

Тъй като е добре хората винаги да са наясно с проблемите на психичното здраве, ви представяме 7 признака на биполярно разстройство, които може да не са толкова очевидни.

1. Невъзможност за сън

Моделите на съня се променят много, когато имате биполярно разстройство, и може да изпитате безсъние, което продължава седмици. Нуждата от сън също може да намалее и да не се чувствате уморени през целия ден.

Освен това засегнатите от биполярно разстройство могат да се сблъскат със сънна апнея, при която дишането спира и започва неколкократно, което пречи на качествения сън.

2. Невъзможност за концентрация

Когато сте биполярни, лесно се разсейвате, независимо къде се намирате. Това се случва, защото хората с биполярно разстройство изпитват промени в настроението. Когато се опитват да се съсредоточат в една задача, през главата им минава мисъл, която се появява от нищото, и започват да правят други неща.

3. Свръхувереност

Когато хората страдат от биполярно разстройство, те могат да изпаднат в грандиозни заблуди за себе си. Чувстват се превъзхождащи околните и неуязвими. Получават гигантски тласък на увереност и вярват, че са по-силни, знаят повече и са по-важни от околните.

4.Твърде бърза мисъл

Хората, които са биполярни, мислят твърде бързо и твърде много. Те имат бърза последователност от мисли в ума си, които не могат да бъдат спрени. Това се отразява на тяхното съзнание и може да им пречи в ежедневието, както и в това да контролират емоциите си.

5. Говорят твърде много

Биполярните хора имат препускащи мисли, когато говорят с други хора. Те могат лесно да прескачат от една тема на друга. Имат огромно желание да говорят дълго време и да казват много неща. Може да почувстват нужда да говорят силно и да не изслушват.

6. Твърде приповдигнато настроение

Хората с биполярно разстройство изпадат в епизоди на повишено настроение. Това е известно още като мания. По време на маниакални епизоди те се чувстват много щастливи и развълнувани от всичко и усещат, че изживяват най-добрия ден в живота си. Тези епизоди обаче често могат да бъдат последвани от депресивни състояния.

7. Изключително раздразнение

Биполярните хора могат да се чувстват изключително раздразнителни от нищото. Дори и най-малките неща могат да ги дразнят и да ги накарат да експлодират.

Всички тези симптоми могат да се появят отделно или всички наведнъж. Ако не се лекува отговорно, биполярността може да доведе до други мозъчни разстройства като депресия, хиперактивност и гранично разстройство на личността.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X