Напишете дума/думи за търсене

За депресията от първо лице

Обичайно свързваме с тъга и депресия есенните и зимните месеци. Не са малко обаче хората, които се чувстват потиснати именно през пролетта и лятото. Обясненията за това не са малко. На първо място, ако човек като цяло е в слаб период, неговото сиво настроение силно контрастира на целия останал свят. Сякаш всички са щастливи освен него. За капак се очаква всички да са щастливи, а на него това му е невъзможно.

Каквито и да са причините да се чувствате натъжени и да ви липсва надежда за утрешния ден, знайте, че не сте сами. Съветите, които ще прочетете днес, са изпитани лично и дават бърз резултат. Просто повярвайте. 

1. Ставайте рано всяка сутрин и си създайте рутина. Нека всеки ден е изпълнен от рано сутринта до късно вечерта с ангажименти и планове. Не оставяйте обаче плановете на последния момент и на случайността. Точно обратното - изпълнете календара си от горе до долу възможно най-рано. Не се страхувайте, че това ще донесе стрес за вас. Погрешно се смята, че хората с депресия имат нужда от почивка. Обратното е - те имат нужда от суперактивност. Освен това ще бъдете далеч по-малко тревожни, ако знаете какво правите утре, вдругиден и през следващите седмици.

2. Спортувайте! Дори да не сте спортна натура, сега е моментът да преобърнете живота си към хубаво. Намерете своя спорт и започнете малко по малко да тренирате. Физическата активност, както казахме и в горната точка, е от първостепенно значение за това да се чувствате радостни, а пък усещането, че тялото ви е във форма и мускулите ви работят отлично, ще ви носи допълнително удовлетворение.

3. Концентрирайте се в сегашния момент! Това е много трудно, защото умът на тревожните хора непрестанно ги разхожда между носталгия към миналото до страхове за бъдещето. Наблюдавайте тези мисли отстрани и се научете да им говорите - като на "външно тяло", което ви е обладало. Когато започнете да се тревожите за нещо, спрете за миг, вижте се като страничен наблюдател и кажете с думи на тревожния си ум: "Ти си неканен и ме объркваш. Никой не знае какво ни чака в утрешния ден, а тази тревожност, която ми носиш, само натъжава днешния ми ден. Искам да живея спокоен за днес, защото имам само днес и това днес е най-важното ми!

Ако днес не живея щастлив,

утре много, много ще съжалявам".

4. Погрижете се за себе си като за детенце! Много често тъгата и депресията са вследствие ниска самооценка. Колко ще е добре точно сега да промените това! Може да ви звучи като клише, но действа като лекарство: отидете на фризьор и си направете нова прическа! Влезте в козметичния магазин и помолете за съвет как да се гримирате, купете си нови гримове също. Отидете на козметик, на масаж, погрижете се за красивата си кожа и, разбира се, купете си нова рокля, нови обувки или просто нова шнола! Но направете всичко, за да се почувствате красива. И не спирайте да го правите всеки ден. Представете си, че сте своето дете и си дайте най-нежната грижа. Махнете гадостите от менюто си и започнете здравословен режим на хранене. Преди това да се отрази благотворно на здравето ви, ще направи великолепен подарък на настроението ви!

5. Предприемете някаква промяна! Промяната плаши хора в депресия, но когато я предприемат, се освежават на мига. Запознайте се с нови хора например. Може да тръгнете на танци, да се запишете на курс по планинарство или просто да потърсите някакви приятни занимания, които да ви срещнат с приятни хора. Преместете нещо вкъщи - мебелите например, или положението на фикуса, или просто си пренаредете дрехите в гардероба. Помислете дали и това лято да прекарате ваканцията си на същото място като всяка друга година. Защо не смените с някое ново? Огледайте се, планирайте, мечтайте! Свалете си приложение за чужди езици и започнете да учите нов език. Опитайте нови рецепти. Потърсете нова музика. Новото ще внесе светлина в душата ви и облаците един по един ще се разминат.

Горе главата! И нека лятото бъде вълшебно щастливо!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X