Напишете дума/думи за търсене

Спортовете, с които пътуваме към душата си

Йога, пилатес, тай-чи, аеробика, всички тези занимания имат една цел – да направят връзка между тялото и душата, да ни накарат да бъдем по-щастливи, по-гъвкави и по на „ти” със себе си. Какво ни дават тези занимания свързани с укрепване на тялото и духа и коя практика да изберем за себе си.

Фитбол латес заздравява гърба

Тази практика е една от новите и модерни по нашите български земи. Идеята й се завърта около гръбначния стълб - оста на нашия организъм, който отразява състоянието на човека. И, за да ни е всичко наред със здравето, той трябва да е изпънат като струна, добре тапициран с мускули, но и гъвкав. Затова фитбол пилатес предлага комплекс от упражнения, които възстановяват тонуса на гръбнака и на цялата скелетна структура.

Друга специфична област на въздействие е вестибуларният апарат. Всички упражнения са плавни, меки и натоварването няма да ви натежи. Подобряват координацията и равновесието, силата, подвижността, оформят правилна стойка и укрепват мускулите на гърба. Смята се, че редовното посещаване на тези тренировки нормализира кръвното налягане, редуцира телесното тегло, тонизира мускулите и ги издължава и оформя като на балерина. Бонусът е стягане на женските проблемни зони - корем, талия, бедра и седалище, защото тук има комбинация от пилатес упражнения и стречинг.

Танцово-медитативна практика освобождава стреса

Практиката „Отвъд ограниченията” е за всеки, който започва да танцува още при първите акорди от каквато и да е музика, просто защото душата го кара. Тук няма задължителни неща, погрешни стъпки и неодобрителни погледи от страна на ръководителя. Цялата работа се състои в това да дишате и да се отдавате на движенията, които собственото ви тяло ви кара да правите спонтанно, когато чуете зададената музика. Тъй като мислите ни все пътуват в миналото и бъдещето тази практика ще ви научи да оставате в настоящия момент и да го преживявате.

Радина (Сундари Дян), която преподава техниката обяснява, че по време на танца ние достигаме до спомени, заключени в енергийната памет на тялото ни и се срещаме с тях, с нашата съпротива или екстаз, докосваме се до преживяната радост и любов, болка и тъга. Учим се посредством движението и танца да ги наблюдаваме, да минаваме през тях, да ги трансформираме, интегрираме и хармонизираме. И това ни носи чувство на щастие.

Йога по двойки забавлява и носи сила

Йогата може да е още по-приятна ако е в двойка с вашата половинка или с някоя приятелка. Нали основна идея в тази древна практика е споделянето. Благодарение на тази акро йога, както още се нарича, ще подобрите дишането и сърдечната си дейност, гъвкавостта, концентрацията, издръжливостта си. А силата ще дойде благодарение на акробатичните пози, които ще усвоите. И в един момент ще разберете, че тялото ви има много повече възможности, отколкото сте предполагали. „Практиката изгражда доверие към партньора и усещане за баланс, затопля и омекотява тялото и отваря съзнанието за новите възможности пред нас. Ще се учудите какъв добър приятел е собственото ви тяло”, казват преподавателите Амала и Уизърд.

Тай-чи дава енергия и мъдрост

Тай-чи или познатото още като тай джи чуан древно бойно китайско изкуство е система от плавно изпълнявани, преливащи се движения, което подобрява здравето и учи на самоотбрана. То е метод за освобождаване от умората и придобиване на положителен поглед върху света, на мъдрост и хармония между тялото и душата. Философското понятие тай джи се превежда като „велик предел”.

Това е вселената на осезаемите неща - на предметите и явленията, които имат имена и са част от света, в който живеем. Когато сме живи сме в тай джи. Когато не сме, отиваме в уджи - безпределното или хаоса, както го наричат китайците. Учението е свързано с постигане на определена нагласа на психиката. „Социумът, в който живеем, борбата и конкуренцията, втвърдяват тялото. Когато умът е спокоен и тялото може да се отпусне. То трябва да придобие мекота, която да му позволи да се движи по-леко.

Важно е да се изкорени стремежът да бъдеш по-голям от това, което си, защото се страхуваш да не бъдеш стъпкан. Само тогава можеш да постигнеш вътрешен мир, а когато си изправен пред противник - да усетиш начина, по който иска да те победи и да използваш енергията му, за да го отстраниш”, обяснява учителят Георги Деничин.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X