Напишете дума/думи за търсене

Ниско самочувствие – Ахилесовата пета на домакините

„На пръв поглед всичко в живота ми е прекрасно – любящ мъж, деца, финансова стабилност. И достатъчно време за разкрасяване. Проблемът е, че откакто не ходя на работа, се чувствам грозна, глупава и нещастна. Колкото и да си правя срещи с приятелки и да разменяме рецепти, имам усещането, че живея непълноценно”.

Това историята на нашата читателка Диана, но в нея лесно могат да се разпознаят голяма част от жените, които са решили да се посветят единствено на домакинстването.

Според психологическо проучване, направено сред 60000 жени, майките, които прекарват целия си ден вкъщи, често страдат от депресия, понижено самочувствие и тъга (почти всеки трети случай), внезапен безпричинен гняв (всеки пети случай), тревога (41%), стрес (повече от 50%). В същото време рискът за подобни негативни емоции при работещите жени, независимо от професията и нивото им в йерархията, е два пъти по-нисък. Според психолозите, които са обработвали данните от изследването, основната причина е изолацията, в която се намират домакините.

Обяснението е просто, но логично – работещите жени имат възможност да общуват с колегите си, да посещават места, несвързани с дома и домакинстването, да научават интересни новини и умения. Дори ако една жена не обича работата си, изпълнението на поставените задачи й носи чувство за полезност и важност и увереност в собствените способности. Не е такава ситуацията с домашната работа. Тя, по признанието на по-голямата част от домакините, не носи удовлетворение – понеже никога не свършва, а част от нея няма видими резултати. Още един минус е, че когато общуването с външния свят се заключава до пазаруване и срещи с приятелки, страда оценката за външността. Повечето домакини така и не слагат по-елегантни дрехи (с практичния мотив, че няма за кого за да се обличат и гримират). И дори мъжете им да не демонстрират пренебрежение, самочувствието им катастрофално спада. Специалистите смятат, че проблемът има две страни: липсата на мотив за разкрасяване, но и на външни мъжки погледи, които да дадат своето (макар и мълчаливо) одобрение.

Лекарите са категорични, че жените, които са се посветили изцяло на семейството си, са лишени от психологическа подкрепа, необходима за правилната оценка. Това е особено валидно за съвременния динамично развиващ се свят, в който интернет дава илюзорно усещане за безгранично общуване на един клик разстояние. Проблем е материалната и психологическа зависимост от партньора, която в определен момент може да се превърне в самоналожен затвор. Според психологическите проучвания голяма част от жените се намират в състояние на хронична преумора. Но докато работещите по-често развиват способност да изразяват гнева си, домакините го преформатират в обида. Обидата подчертава емоционалната близост с този, към когото е насочена. И е много по-разрушителна, тъй като разяжда личността по-дълго и дълбоко.

Изходът!

Най-добри резултати относно своето душевно и физическо самочувствие показват тези домакини, които разнообразяват домашната си работа или имат възможност да я поделят с партньора си; имат хоби; разполагат със свободно от семейството време поне два пъти седмично; прекарват време извън дома с приятелки.

Малък съвет

Ако се чувствате като заложник у дома си и самочувствието ви на жена страда, не губете много време в интернет или в гледане на телевизия. Работещите хора, които си честитят петъка във Facebook, още повече ще ви потиснат. Правете полезни за себе си и за семейството си неща – научете се да готвите нови и разнообразни неща, запишете се на някакъв курс, четете много.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X