Напишете дума/думи за търсене

Съвети за виртуозни кулинари от Джейми Оливър

Няма никакво съмнение, че съвременният гуру на почти всяка домакиня от Англия до другия край на света е Джейми Оливър. Събрахме за вас няколко общовалидни съвета, които Джейми е давал в предаванията и в книгите си, които ще ви помогнат да бъдете по-бързи и по-спестовни в кухнята.

1. Купете си формички за близалки или сладолед. Когато ви останат неизядени плодове или някои плодове започнат да сдават багажа, намачкайте ги на пюре и ги сложете във формичките. Може да подредите няколко пласта и да ги държите във фризера. Така винаги ще имате под ръка десерт за децата, при това здравословен, и няма да сте разхитили храната.

2. Не изхвърляйте сосовете, които ви остават. Купете си пликчета, които се затварят добре и ги надпишете. Съхранявайте остатъците от сосове във фризера и винаги ще имате под ръка „библиотика от сосове“.

3. Когато ползвате аншоа от консерва и ви останат няколко парченца, не я изхвърляйте, ами я замразете с все кутийката. Тази риба е достатъчно скъпа, за да си позволяваме разхищението й.

4. Винаги имайте в хладилника или фризера си готов дресинг за салата и сос за бербекю. Това ще ви спести време за приготвянето на вечеря.

5. Ако искате да изненадате гостите си с топъл хляб, поръсете една чабата или франзелата с малко зехтин, стрийте отгоре ароматни подправки и запечете за няколко минути във фурната. Хлябът ще има вкус, все едно току-що е излязал от пекарната.

6. Подправките ще бъдат по-ароматни, ако ги счукате в хаванче с малко зехтин.

7. Преди да изцедите лимона, го разтъркайте хубаво върху кухненския плот – така ще пусне повече сок.

8. Купувайте консерви с цели домати, а не с нарязани на кубчета, защото тези на кубчета често се правят от остатъците.

9. Когато правите картофена салата, режете картофите, докато са още топли.

10. Направете си ароматен оцет – просто сложете желаните от вас плодове в една бутилка с оцет и ги оставете няколко дни да бъдат поети. Може да използвате боровинки, къпини, ябълки, малини.

11. По-изгодно е да се купува цяло пиле, а не части от него.

12. Ако искате хрупкава коричка на пилето, смесете стар хляб, сол, розмарин, чесън и малко брашно в блендера. Когато сместта стане на трохи, добавете зехтин и малко вода, за да получите кашичка. Изпечете пилето на 190 градуса за 20 минути, след това го овъргаляйте в кашичката, поръсете с галета и запечете за още 40 минути.

За още практични съвети търсете харесайте страницата ни "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X