Напишете дума/думи за търсене

Почина Антъни Бурдейн - бунтарят без задръжки, когото светът обожаваше

Познаваме го от екрана на 24 Kitchen и не само. Всеки, който се интересува от кулинария, е попадал на негови филми от целия свят и може би има негова книга – една от тях излезе и на български. Антъни Бурдейн е роден на 25 юни 1956 г. в Ню Йорк, но е израснал в Лиония, Ню Джърси. По бащина линия Бурдейн е с френски произход – дядо му е емигрант след Втората световна война. Още на десетгодишна възраст започва да взима наркотици и да пие алкохол в огромни количества. В една от книгите си признава, че е бил почитател на безразборния секс, което станало и причина за развода с първата му съпруга.

Днес той избра да напусне този свят. Новината потвърди CNN, съобщавайки, че причината за смъртта му е самоубийство. Бурдейн е открит мъртъв в хотелската си стая. Припомняме ви едно интервю с него.

Бурдейн завършва Cullinary Institute of America в Ню Йорк през 1978 г. Въпреки че години наред работи в някои от най-елитните заведения в този град, включително и във френското бистро Brasserie Les Halles в Манхатън, той не се счита за ентъртейнмънт шеф, каквито са Джейми Оливър и Гордън Рамзи. Големият успех идва с книгата му „Поверително от кухнята“. Тя е различна от другите кулинарни издания – в нея Антъни разказва по много забавен начин пътя си като готвач и предизвикателствата на ресторантьорския бизнес. За разлика от повечето автори на такива книги той казва, че за да си в тази сфера, трябва да си тотално луд и до голяма степен да имаш мазохистични наклонности. „Поверително от кухнята“ жъне грандиозен успех и Бурдейн става световноизвестен. Ражда се и телевизионната поредица A Cook's Tour, която представя пътуванията му из различни държави по света в търсене на перфектното ястие. Антъни няма имиджа на типичния шеф готвач. Напротив – повечето хора го свързват с пътешествията му, по време на които е склонен да опита какво ли не, да се навре къде ли не и да ни го опише с думи, които в някои случаи не искаме децата ни да чуват. В предаването показва как яде овчи тестиси в Мароко, яйца от мравки в Мексико и око на тюлен.

През 2005 г. стартира и най-успешната му телевизионна поредица „Антъни Бурдейн: Без задръжки“, която сме имали щастието да видим и ние.

Антъни е женен за италианката Отавия Буся, популярна в Америка състезателка по борба, от която има дъщеря.

Антъни Бурдейн за самоувереността:

Като всеки писател и аз израснах със съмнения в собствените си умения. Казват, че ако направиш нещо 10 000 пъти, ставаш експерт в него. Много неща съм правил по 10 000 пъти. Например сигурен съм, че мога да правя добре омлет. И когато вляза в кухнята, за да направя омлет, аз имам увереността, че ще се справя. Когато обаче вляза в кухнята да сготвя нещо ново, съм доста притеснен!

За „Поверително от кухнята“:

Отне ми около година. Нямах лукса да разполагам с много време. Работех като шеф готвач от 8 сутринта до 1 през нощта. Затова не ми остана време да измисля добра причина, поради която да не направя нещо толкова глупаво като това да напиша книга. Ставах сутрин и още преди да си измия зъбите, запалвах цигара (тогава все още пушех), сядах и пишех колкото мога. Всеки ден по час-час и половина.

Бях напълно убеден, че никой няма да я чете. Затова нямаше защо да се тревожа какво очакват хората или пазарът от мен. Не се редактирах, дори не четях повторно какво съм написал. Нямах време да се изпълвам със съмнения и самокритики. Просто имах една история и я разказах толкова бързо и толкова забавно, колкото можех.

За последното, което е сготвил вкъщи:

Правих пиле Кацу за обяд на дъщеря ми. Всеки ден, в който съм в Ню Йорк, й правя обяд за училище. Въобще, откакто съм баща, готвя много вкъщи. Отдавна не съм работил в ресторант и имам възможността да се наслаждавам на готвенето като на удоволствие. Наистина го обожавам, вманиачен съм в него! Когато съм вкъщи, глезя щерка ми да избира закуската си всеки ден и гледам да не повтарям рецептите, които й приготвям за обяд в училище.

Какво се опитва да научи дъщеря си:

Да не бъде посредствена! Дори да се проваля в нещо, да го прави по великолепен начин! Важи за всичко. Във всичко трябва да бъде невероятна и да дава най-доброто от себе си.

Най-смелото нещо, което е правил:

Да се опитам да стана добър на жуи-жицу (б.р. бразилско бойно изкуство) на 58-годишна възраст. Сега съм на 59 и току-що взех синия си колан. Това е най-трудното нещо, което съм правил през целия си живот. Никога не съм стъпвал във фитнес салон. 45 години бях пушач, имах наднормено тегло, но започнах да тренирам жиу-жицу. Да се изправиш пред огромен и суперяк 22-годишен борец, който се опитва да ти строши ребрата – не беше лесно, повярвайте.

Най-новото, върху което работи:

Семейна книга, която се казва Appetites - ще излезе на 25 октомври 2016 г. Това е книга с рецепти, които готвя със семейството си. Никога не съм имал нормално семейство. Жена ми яде единствено животински протеин. Дъщеря ми е странно дете. Приятелите ми – също. Последното нещо на света, което трябва да се очаква от мен, е семейна книга. Но ще бъде интересно.

Коктейлът, който Антъни пие всяка вечер

Необходими продукти:

30 мл джин

30 мл сладък вермут

30 мл кампари

2 резенчета портокал

лед

Начин на приготвяне:

Джинът, вермутът и кампарито се смесват, разбъркват се и им се добавят резените портокал. Питието се налива в ниска чаша с много лед.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X