Напишете дума/думи за търсене

Почина Антъни Бурдейн - бунтарят без задръжки, когото светът обожаваше

3 съвета как да се храним добре, когато пътуваме

1. Бъдете отворени към неочаквани кулинарни възможности

Разбира се, някои хора обичат да предвидят всяка своя стъпка по време на пътуване, но Бурдейн съветва точно обратното – той казва: „Загубете се и бъдете щастливи от това!“ По този повод разказва как с приятелката му се загубили някъде из Карибите по време на силен дъжд. Открили някаква дървена барака с калпав покрив и се скрили там. Установили, че това е всъщност ресторант, и си поръчали пиле. Оказало се страхотно. На всичкото отгоре бирата била студена, а музиката, която звучала – перфектна. „Беше щастливо произшествие, благодарение на което ядох най-хубавото пиле в живота си“, споделя готвачът.

2. Поискайте съвет от местните

Ако попаднете на място, за чиито кулинарни традиции не знаете много или пък искате да научите повече, най-добре попитайте местните хора. В свестните ресторанти дори сервитьорът трябва да ви даде добър съвет, но за да стигнете до свестен ресторант, не питайте в хотела, защото оттам ще ви изпратят на някое туристическо място. Спрете на улицата хора около своята възраст и попитайте тях. С две думи - не се хранете като туристи, е вторият завет за пътуващите чревоугодници от Антъни Бурдейн.

3. Откривайте! Откривайте! Откривайте!

Основен принцип на световноизвестния готвач и писател. За да бъдете кулинарен откривател, посетете местния пазар, поговорете с някои от продавачите. Има голяма вероятност продавачът на риба да ви упъти към най-добрия рибен ресторант. Същото може да постигнете и ако отидете на пристанището. Рибарите знаят къде рибата им се приготвя най-вкусно. Обиколете малките улички и хапнете от храната, която се предлага там. Въобще, когато пътувате, имайте за цел не да отметнете забележителностите от гайда ви, а да бъдете свой собствне гайд по вкус и интуиция.

Пиле Кацу

Необходими продукти:

4 пилешки гърди

1 разбито яйце

8 с.л. корнфлейкс

3 скилидки пресован чесън

2 с.л. соев сос

2 с.л. кетчуп

2 с.л. мед или кафява захар

2 с.л. къри паста или на половината къри на прах

Начин на приготвяне:

1 Потопете пилето първо в яйцето, а след това в корнфлейкса и го запечете на фурна върху хартия за печене за около 30 мин.

2 От другите съставки направете сос, загрейте го и го оставете на слаб огън, докато се сгъсти.

3 Сервирайте пилешките гърди със соса и с гарнитура от ориз и зелена салата.

За още вкусни срещи с известни кулинари търсете списание "Рецепти за здраве"

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X