Напишете дума/думи за търсене

Ниското самочувствие отнема тези 11 неща

Ниското самочувствие е като черна дупка, през която голяма част от вашата стойност се изнизва и се разпада.

Според проучване на Университета в Базел, Швейцария, отрицателната самооценка не води непременно до депресия, но ни поставя в състояние на психологическа уязвимост.
Това, което чувстваме, мислим и вярваме за себе си, пряко влияе върху начина ни на живот.

Независимо от това, най-поразителният факт е, че много хора с негативна самооценка успяват успешно да го прикрият. Те са склонни да изглеждат решителни и да крият своето несамочувствие под няколко слоя. Въпреки това, колкото и пластове броня да сложат, те все още се чувстват изключително депремирани и на ръба на убийствена тъга.
Поради тази причина е разумно да знаем от какви неща ниското самочувствие може да ни лиши.

1. Доверие в себе си
Без защитата на доброто самочувствие всичко ви плаши. За да се чувствате щастливи и удовлетворени, трябва да вземете решения и да предприемете от време на време предизвикателство. Ако обаче нямате доверие на себе си, нищо, към което се стремите, никога няма да дойде в живота ви.

2. Възможността да се насладите на качествени взаимоотношения
Ако не обичате себе си, зависите от привързаността на другите, за да се утвърдите. Ако нямате силно и здраво самочувствие, ще попаднете в капана на зависими отношения или такива, които ви нараняват и дори ви травмират. Една от тайните на щастието в една двойка е, че трябва наистина да се обичаш, за да разбереш каква любов заслужаваш.

3. Вашите страсти и мечти
Всяко голямо постижение някога е било мечта. Цел, постигната от онези, които се доверяват на потенциала си да сбъднат желанията си. За да го направите обаче, първото нещо, което трябва да сторите, е да укрепите самочувствието си.

4. Свобода
Сред нещата, които ни ограбва ниското самочувствие, е свободата. Това е така, защото често сме склонни да разчитаме на трети страни за поддръжка и валидиране. Тази липса на любов към себе си ни поставя за неопределено време в зоната си на комфорт, където впоследствие попадаме в капан.


5. Смелостта да действате
Какво сте без адекватно количество смелост? Ставате пасивен човек, който се ограничава до приемане на всичко, което му попадне, без да прави нищо по въпроса.

6. Добри приятелства
С приятелите е същото като с любовта. Ако преминете през жизнения път без малко привързаност към себе си, ще се задоволите с всичко, което ви попадне.

7. Способността да се наслаждавате на прости неща
Ниското самочувствие ви храни с несигурност. То шепне неща като „По-добре не прави това, защото само ще ти се подиграват“ или „Дори не се опитвай да го правиш, защото, познавайки те, само ще прецакаш нещата“. Този негативен диалог убива способността ви да се наслаждавате дори на най-елементарните неща.

8. Надежда
Едно от нещата, които ограбва ниското самочувствие, е увереността ви да постигнете това, за което копнеете. Тази негативна самооценка е като да живееш в стая без прозорци. Има само мрак, произведен от страх, несигурност и липса на увереност в себе си.

9. Настойчивост и способност да се защитавате от това, което не ви подхожда
Просто помислете какво означава да липсват оптимални нива на асертивност на ежедневна основа. Спирате да защитавате правата си, не поставяте граници и не може да кажете „не“ без страх и „да“ без вина. Това е така, защото, за да бъдете категорични, трябва предварително да сте разработили добрите основи на самочувствието.

10. Вяра в комплиментите и признанията на другите
Сред нещата, които ограбва ниското самочувствие, е правото да приемате комплименти и да признавате своята стойност. С ниско самочувствие, ако някой ви похвали за добре свършената работа, се съмнявате, че ви казва истината. Защото, когато не цените себе си, се питате дали другите наистина ви ценят.

11. Вашият глас
Сред нещата, които ограбва ниското самочувствие, е гласът ви, когато коментирате нещо. Вашите разсъждения, вашите идеи и вашите предложения престават да се чуват. Няма значение, че сте човек с голям потенциал, ярък и креативен.
Без любов към себе си и сигурност няма да може да накарате света да ви изслуша.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X