Напишете дума/думи за търсене

Страхувате ли се да кажете какво мислите? Време е да спрете така

Страхувате ли се да кажете какво мислите? Бихте ли предпочели да мълчите, отколкото да говорите? Чувствате ли все едно нещо е заседнало вътре във вас, което не успявате да преодолеете?
Истината е, че този страх е доста често срещан. Той е свързан с ниско самочувствие, несигурност и липса на асертивност.
Експертите за първи път дефинират асертивността през 40-те години на миналия век. Психологът Андрю Салтер определя асертивността като способност да се изразяват лични мнения и желания.

Асертивността има много общо със страха да кажеш това, което мислиш. Колкото по-уверени сте, толкова по-малко се страхувате да се изразявате свободно. Солтер също заявява, че с течение на времето самоувереността означава да отстоявате правата си по уважителен, честен и искрен начин.

Професор Крейг Малкин от Харвардския университет (САЩ) предлага техника, която да ви помогне да станете по-категорични. Той твърди, че трябва да използвате следната комуникационна структура:
„Чувствам A (усещане), когато правя B (действие). Ще се почувствам по-добре, ако C (заявка)”.
Има различни обяснения за причините за страха да кажеш това, което мислиш. Ето някои от най-често срещаните:

Чувствате, че ще бъдете отхвърлени
Много пъти не казвате какво мислите от страх от отхвърляне. Университетът на Мичиган проведе проучване, което показа, че в тялото се създава едно и също вещество, когато хората страдат от социално отхвърляне, както когато някой ви удари. Всъщност отхвърлянето наистина боли.

Вярвате, че това, което мислите, няма стойност
Друга възможна причина зад този страх е (фалшивото) убеждение, че това, което мислите, няма стойност. Или че мислите ви не допринасят с нищо полезно или важно. Отчасти това също е свързано със самочувствието. Но помнете, че това, което мислите, винаги има стойност. Освен това винаги е уникално.

Мислите, че ще се направите на глупак
Страхът да кажеш това, което мислиш, може да се дължи и на страха да не направиш глупак от себе си. Това е така, защото вие силно вярвате (фалшиво), че ще го направите.

"Изисква се смелост да се направиш на глупак."
-Чарли Чаплин-

Как да спрете да се страхувате да казвате това, което мислите
• Започнете с лесни ситуации. Можете да започнете, като кажете какво мислите с хората, с които се чувствате най-уверени. Също така се придържайте към теми, които не са твърде чувствителни или е вероятно да предизвикат конфликт.
• Вярвай в себе си. Звучи лесно, нали? Знаеш обаче, че не е така. Поради тази причина това е нещо, върху което трябва да работите малко по малко. Например с психотерапия. Самочувствието е от ключово значение за намаляване на страха да изкажете мнението си.
• Анализирайте как се чувствате. Размисълът върху емоциите ще ви помогне да опознаете себе си по-добре. Освен това ще можете да откриете всички възможни страхове, когато изразявате това, което мислите.

Пътят да бъдеш себе си
Преодоляването на страха да изкажете мнението си е отворена врата към пътя да бъдете себе си.
Изразяването на собствено мнение е знак за почтеност. Това дори ви прави по-привлекателни. Това е така, защото ви дава усещане за искреност

„Всичко е наред, ако не ме харесваш. Не всеки има добър вкус."
-Анонимен-

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X