Напишете дума/думи за търсене

7 фактора, които влияят на нашите социални умения

За да развиете и подобрите своите социални умения, най-важното нещо, което трябва да направите, е да наблюдавате и оценявате как се отнасяте към себе си и доколко сте подготвени да разбирате и уважавате другите.

Социалните умения ни помагат да се свързваме ефективно с другите. Може да се родим с определена нагласа към тях, но в основата си те са умения, които трябва да научим и развием.
Много често се чува как хората казват, че социалните умения са техники за комуникация. Те обаче са много по-дълбоки от това твърдение. За да ги развиете истински, първо трябва да постигнете вътрешна хармония и баланс.

Да имаш социални умения, не означава да бъдеш екстровертен, нито пък да имаш милиони приятели или последователи. Те са свързани с вашата способност да установявате и управлявате взаимоотношения с другите. С други думи, избягване на конфликти и насърчаване на здравословни взаимоотношения.

Проучване, проведено в Станфордския университет, заключава, че социалните умения оказват пряко влияние върху успеха в кариерата. Това означава по-добри работни места, по-добри заплати и по-голямо чувство за благополучие. Какви фактори влияят на тези умения?

1. Самочувствие
Наличието на самооценка в основата си означава, че цените себе си такива, каквито сте. Това не означава, че се смятате за по-добър от другите или се налагате над тях. Нито означава конформизъм или пасивност.
Това е способността да се виждате такива, каквито сте, и да се чувствате комфортно в кожата си. Трябва да почувствате, че заслужавате да се случват положителни неща в живота ви. В допълнение към това трябва лесно да си прощавате грешките и да се грижите за себе си. Накратко, трябва да поддържате добри отношения със себе си.

2. Самоконтрол

Самоконтролът не е способността да потискате емоциите си, когато трябва. По-скоро това е способността да управлявате емоциите си по такъв начин, че да не навредите на себе си или на околните.
Вие се самоконтролирате, когато доброволно поставяте ограничения на поведението си. Разработвате механизми и стратегии, така че да не прекрачвате тези граници. Това е решаващ фактор за развиване на социални умения, защото поставя отговорността върху себе си, а не върху останалите.

3. Асертивност
Асертивността е нещо, което е тясно свързано с комуникативните умения. Това е определящ фактор в цялата област на социалните умения и нещо, което трябва да научите и практикувате. Хората не се раждат със знанието как да отстояват себе си и техните права. По-лесно е да бъдеш напорист, когато родителите ти също са били напористи и са ти го внушили с техния пример. Ако обаче те не са, тогава все още може да работите по начина, по който изразявате своите идеи и емоции, като сте ясни, точни и съпричастни с хората около вас.

4. Разговор

С разговора социалните умения влизат изцяло в игра. Свързано е с начина, по който обменяте информация, идеи и чувства. Този фактор е силно свързан с асертивността.
Добрият разговор се състои от последователен и балансиран обмен. Приема се, че участниците говорят за нещо, за което наистина искат да обсъдят. Те се изразяват и се изслушват, без желание да се налагат или доказват нещо на другия човек или хора.

5. Убеждаване
Това е способността да се влияе на вярванията, поведението, нагласите, намеренията и мотивацията на другите хора. Това е сложно умение поради своите психологически и етични последици. Това е много характерно за лидерите.
Здравословното убеждение се основава на споразумения, морален авторитет и реципрочност. Това, което хората основно казват тук, е, че приемат това, което казва другият, защото имат основа да го кажат, не го лъжат и чувстват, че отсрещният вярва в тях. Той се съгласява да прави това, което предлагат, защото те дават пример и могат да им се доверят.

6. Емпатия

Тя е един от крайъгълните камъни на социалните умения. Свързано е със способността да възприемаме и уважаваме чувствата на другите. Не може да имате добри отношения с другите без висока доза съпричастност.
Интересен аспект тук е, че някой, който е истински съпричастен, помага да направи съпричастни и околните. Хората, които имат тази способност, са много ценни, защото това улеснява много по-лесно разпознаването, оценяването и зачитането на многообразието.

7. Присъствие
Това е как другите хора се чувстват, когато са с вас. Казано по друг начин, как карате другите да се чувстват. Това е това, което в разговорно наричаме добри или лоши вибрации.
Някои хора ви изсмукват енергията за две минути, но други ви помагат да се чувствате спокойни. Тази идея за присъствие зависи от отношението ви към околните и от съзнателните и несъзнавани очаквания и изисквания към тях.

Работата за подобряване на вашите социални умения е полезна практика, тъй като когато те се повишават, те също така повишават качеството ви на живот. Вместо първо да разглеждате връзката си с другите, най-важното е да погледнете вътре в себе си и да наблюдавате.

3 основни умения, които ще направят детето победител в живота

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X