Напишете дума/думи за търсене

5 негативни ефекта, които бабите и дядовците имат върху внуците

Чудесно е да имаш баба и дядо покрай себе си, които с удоволствие и обич влизат в ролята на детегледачка на внуците си. Въпреки че това е наистина безкрайно предимство, има неочаквани аспекти на това да оставяте децата си при вашите родители често. Пребиваването често при тях може да доведе до отрицателни последици за социалното, поведенческото и физическото развитие на малчуганите.

1. Децата може да станат непокорни
Бабите и дядовците са склонни да глезят внуците и често пренебрегват правилата, наложени на собствените си деца, свързани с отглеждането на техните наследници. Съществува риск от разваляне на дисциплината, на която детето е било научено до този момент, което може да доведе до непокорност на хлапето.

2. Децата може да изпитат безпокойство от страна на родителите
Ако бабите и дядовците оставят децата да правят повечето неща, които искат, родителите след това трябва да играят лошото ченге. У мама и тате може да се проявят ревност и конкурентност, тъй като ще се чувстват недооценени и нежелани, опитвайки се да върнат основната позиция в живота на своите деца. Това може да бъде наистина стресиращо и дезориентиращо за децата, които усещат безпокойство в родителите си.

3. Децата може да не получават достатъчно физическа активност
Хлапетата са пълни с енергия и трябва да бягат, да скачат и да играят, за да развият правилно тялото си и да бъдат здрави. Често бабите и дядовците не са в най-добрата форма и им е трудно да ходят по петите на децата, докато играят на открито.

4. Децата може да преяждат
Често бабите и дядовците прехранват внуците си. Последните проучвания, свързани с детското здраве, твърдят, че децата, които често се оставят на отглеждане при баба и дядо, са застрашени от затлъстяване, лоша зъбна хигиена или дори диабет, тъй като техните прародители ги глезят с лакомства, сладкиши, бонбони и мазни храни. Те се опитват да направят внуците си по-щастливи, но може да причинят тежки вреди на здравето им.

5. Децата може да развият слаби социални умения
Когато децата прекарват по-голямата част от времето си с бабите и дядовците, те не са достатъчно стимулирани да се сприятеляват със свои връстници. Склонни са да не излизат от зоната на комфорт на познатите отношения, избягвайки общуване с връстниците си. Доказано е, че малчуганите, които посещават детска градина, имат по-малка вероятност да страдат от поведенчески проблеми, защото развиват по-добри социални умения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X