Напишете дума/думи за търсене

Хората, които никога не казват „благодаря”

Замисляли ли сте се защо някои хора никога не казват „благодаря”? Макар да е вярно, че не се нуждаем от хора, които винаги да изразяват своята благодарност, човешко е да очакваме поне приятно отношение в отговор на вашите усилия. Въпреки това, поради няколко причини, някои индивиди са неспособни да благодарят.

Сигурно познавате някого като тях. Вероятно всеки да има член на семейството, колега или съученик, който демонстрира студена и враждебна неблагодарност.
Неблагодарността не е видът отговор, който очаквате, когато правите нещо за някой друг. Всъщност е още по-лошо, когато някой приема усилията или жертвите ви за даденост, сякаш сте длъжни да ги правите заради него.

Когато това се случи, вероятно се питате „Защо направих това за този човек?“ Важно е обаче да преминете покрай това чувство на смущение и дори вина, за да разберете един много прост факт – не сте виновни вие, а отсрещният.
Неблагодарността има конкретни психологически причини.

Според психолога Пинхас Бергер от университета в Тел Авив, хората, които никога не проявяват и изказват благодарност, пропускат възможността да създадат удовлетворителни взаимоотношения. Те също така потенциално възпрепятстват собствения си растеж.

Хората, които никога не казват „благодаря” (защото не искат или не знаят как), обезсилват или подкопават стойността на положителните жестове и усилия на другите хора. Това има влияние. По този начин те ще върнат ато бумеранг към тях това, което проектират на света - недоверие и враждебност.
Изследването на д-р Бергер прави няколко интересни открития. Първото е, че е възможно да се промени този вид поведение. Реалността е, че хората, които никога не казват „благодаря”, имат значителни емоционални и социални недостатъци.

Състоянието на неблагодарност спрямо характеристика на неблагодарността
Авторите на гореспоменатото проучване препоръчват да се прави разлика между хората, които може да изглеждат неблагодарни в определен момент, и тези, които винаги са неблагодарни.

• Ако някога сте страдали от депресия или тревожно разстройство, знаете, че един от симптомите, които причиняват, е по-малко чувствителност или възприемчивост към нещата, които другите правят за вас.

• От друга страна, когато някой винаги се държи по този начин, неговата неблагодарност е черта от характера.

Липса на междуличностни умения

Други фактори, които трябва да се имат предвид, са възпитанието и образованието. Някои хора просто никога не са се научили да бъдат благодарни или да изразяват благодарност за дребни неща. Никой не ги научи да бъдат мили и учтиви. В резултат на това те не знаят основите на това как да се държат в нормални социални условия.


По този начин, въпреки че може да са наясно, че трябва да се опитат да бъдат по-добри, тази промяна ще изисква много усилия. Не само това, но изразяването на доброта и благодарност би било твърде далеч от характера им. Ето защо много хора никога не се променят.

Понякога това не е толкова неадекватно възпитание. Вместо това е липса на социални умения. Да не знаеш как да общуваш, да не полагаш усилия да бъдеш учтив или да не отвръщаш на добротата на другите хора, са аспекти, които трябва да се имат предвид.

Липса на съпричастност
Много хора, които никога не изказват благодарности, просто не забелязват или оценяват любезните жестове. Липсва им необходимата емоционална интелигентност и съпричастност, за да разберат добротата на другите хора или усилията за улесняване на живота им.

Те приемат всичко, което правите за тях, за даденост, защото това очакват. Тази липса на съпричастност може да стане хронична. Те могат да станат още по-взискателни или враждебни с времето. Ако започнете да казвате „не” на техните искания в даден момент, те ще реагират негативно.

Какво да правим с хората, които никога не казват „благодаря”
Д-р Бергер заявява, че е възможно да се промени това поведение. Програма, базирана на социални умения и емоционално управление, може да помогне за смекчаване на това неудобно поведение.
Като се има предвид това, не е лесно за човек, който не е свикнал да бъде любезен, да промени поведението си. Ако дори не ви благодари, когато му донесете чаша вода, ще му бъде още по-трудно да оцени вашите жертви и отстъпки.

Това е сложна тема и всеки отделен случай има свои нюанси. Това, което знаем със сигурност обаче, е, че това поведение причинява конфликти, разочарование и дискомфорт. Ако откриете, че често се справяте с това, опитайте се да оцените това, което правите за неблагодарници.

Благодарността е най-простият начин да разпознаете друг човек. Това е начин да оцените кой е той и какво прави. Не забравяйте това и се опитайте да практикувате благодарност всеки ден.

Прекалената благодарност: душевни рани за деца и родители

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X