Напишете дума/думи за търсене

3 основни умения, които ще направят детето победител в живота

Всеки родител иска да отгледа деца, които да бъдат успешни хора. Правим всичко възможно това да се случи - купуваме им най-добрите играчки и дидактични игри, отделяме много време за различни дейности, свързани с развитието им, записваме ги в най-добрите училища...
И въпреки това някои от наследниците ни никога няма да бъдат първенци в това, което правят. От какво зависи? Гени, съдба или късмет?

Има много научни изследвания за успеха, които доказват, че вродените способности, интелигентност и гените не играят основната роля за определяне на успеха. Икономистът Джеймс Хекман потвърди тази теория - той доказа, че нивото на интелигентност почти няма ефект върху финансовото благополучие. Решаващите фактори обаче са решителността, постоянството и способността за сътрудничество с другите.

Много психолози твърдят, че има 3 основни умения, които ще направят детето успешно в живота. Кои са те?

1. Способност за общуване с други хора
Учени от Penn State и Duke University провели интересно проучване. Те наблюдавали живота на 700 американски деца от тяхното най-ранно детство до 25-годишната им възраст, за да установят връзката между техните социални умения в детството и успеха им в живота като възрастни.
Оказва се, че комуникативните деца са по-успешни от по-резервираните си връстници. В повечето случаи те завършват университет, започват добра работа до 25-годишна възраст и нямат проблеми със закона.
Това вероятно е така, защото по-социално развитите деца могат лесно да общуват с другите, да избягват конфликти, да бъдат полезни за околните и да уважават чувствата им.

Важно е да не забравяме, че успехът не е свързан само със службата. Хората считат себе си за успешни, когато станат професионалисти в това, което правят, когато създават добри семейства и когато поддържат отношения с приятели, които споделят техните интереси и чувства. Трудно е да се изграждат тези връзки без силно развити комуникационни умения.

2. Решителност
Известният американски психолог и писател Анджела Дъкуърт, автор на „Силата на страстта и постоянството“, смята, че едно от най-важните неща за успеха е страстта и постоянството към дългосрочните цели.
Заедно със своята изследователска група Дъкуърт прекара няколко години в наблюдение на кадети от военна академия, участници в конкурс по правопис, учители и мениджъри по продажби. Смисълът на изследването било да се предвиди кой ще бъде по-успешен в това, което прави и защо. Участниците, които на пръв поглед били толкова различни, имали нещо общо. И това не е красота или сила или висок коефициент на интелигентност, това е тяхната сила на волята.

Според Дъкуърт вродените способности и талант почти нямат влияние върху реалните постижения в живота на възрастните. Именно решителността и постоянството правят хората наистина успешни.
Има многобройни примери от реалния живот, при които средностатистически човек постигна повече от дезорганизиран и мързелив човек, колкото и гениален да е той.

3. Творческо мислене
Именно креативното мислене ни помага да намерим изход от невъзможни ситуации на пръв поглед и да решим проблемите, с които животът ни сблъсква. И това вече е половината от това, което определяме като успех.

Творческото мислене ще позволи на децата да намерят своя път в света на бъдещето и може би дори да създадат свои собствени компании.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X