Напишете дума/думи за търсене

Психологическият профил на Адолф Хитлер

През 1943 г. психолозите съставят психологически доклад за Адолф Хитлер. Той възлиза на повече от 1000 страници.

„Той е завършен мазохист“. Това заключва ЦРУ, след като възлага на група психолози да съставят психологически профил на Адолф Хитлер. Анализът е повече от 1000 страници. Макар в последствие да е намален на 229, това е първият опит за разбиране на съзнанието на един от най-опустошителните антигерои в съвременната история.

Няколко водещи личности от онова време сътрудничат при изготвянето на доклада. Най-значимите са д-р Хенри Мъри, американски психолог и професор от Харвард, и университетският академик Джоузеф МакКърди.

Психоаналитикът Уолтър С. Лангер също допринася за изготвянето на този профил. Всъщност той притежава ценни данни от първа ръка, тъй като е живял в Германия по времето на въстанието на Хитлер. Той пише „Умът на Адолф Хитлер: Тайният доклад от военно време“. В тази книга той спомена някои психологически черти, които ще споменем в този материал.

„От това, което знаем за неговата психология, най -вероятната възможност е той да се самоубие в случай на поражение. Вероятно е вярно, че той има прекомерен страх от смъртта, но евентуално като психопат той несъмнено би се „прецакал“ в характера на свръхчовека и би извършил това деяние.” Това са думи на Уолтър С. Лангер.

Как е съставен психологическия профил на Хитлер?
Това може би е първият ви въпрос. Дали Адолф Хитлер доброволно е преминал интервюта, оценки и клинични тестове, за да се направи този психологически доклад? Отговорът, разбира се, е не.

Службата за стратегически услуги, предшественик на ЦРУ, прави този доклад през 1938 г. Отнема около две години, за да съберат всички данни. Особено внимание заслужават свидетелствата от първа ръка на фигури като:

Уилям Патрик Хитлер, племенник на Адолф Хитлер,
Едуард Блох, семеен лекар,
Ернст Ханфщангл, бивш близък приятел на Хитлер,
Херман Раушнинг, германски консерватор, който работи за кратко с Хитлер,
Принцеса Стефани фон Хоенлое, приятелка на Хитлер,
Ото Щрасер, един от първите членове на нацистката партия,
Фриделинд Вагнер, дъщеря на великия композитор Ричард Вагнер,
Кърт Людеке, друг член на нацистката партия. Той обаче си тръгна поради разногласия с Хитлер.

Макар да е вярно, че никой от психолозите, които са съставили доклада, не е застанал лице в лице с Хитлер, те със сигурност са имали много материал за работа.


Докладът
През 2005 г. властите разсекретиха доклада, който може да бъде прочете в архива на Cornell University. Той е каталогизиран под заглавието „Анализ на личността на Адолф Хитлер: с прогнози за бъдещото му поведение и предложения за справяне с него сега и след капитулацията на Германия“. Докладът заключава следното относно психологическото състояние на Адолф Хитлер:

Параноидна шизофрения

В доклада Мъри, МакКърди и Лангер специално споменават състоянията на шизофрения, невроза и истерия. Те описват Хитлер като човек, неспособен да поддържа трайни социални отношения. Той е неподходящ и изключително отмъстителен. Освен това омаловажава хората.

Тези, които го познавали, твърдели, че той има склонност към изблици на истеричен гняв. Лесно се разочаровал от околните.
Всъщност самият Хитлер винаги демонстрира параноична вяра, че е избран от Бог, за да освободи германската нация от евреите. Много свидетели твърдят, че той е казвал, че чува гласове, обясняващи му какво трябва да направи във всеки един момент. Това има тенденция да затвърждава хипотезата за шизофрения.

Комплексът на месия
Комплексът на месия не се появява в нито едно диагностично ръководство. Той обаче описва вида на поведение, при което хората изпитват заблуждаващи идеи. Всъщност Хитлер бил убеден, че Германия е по-висша държава.

Освен това бил обсебен да спаси Германия от всичко, което смятал за вредно.
Адолф Хитлер вярва, че германският народ е по-висша раса. Смятал, че мисията му е да поведе немците в кръстоносен поход срещу евреите, които той смята за въплъщение на злото.

Колективен нарцисизъм
Колективният нарцисизъм се отнася до черта, чрез която индивидът засилва преувеличеното и непропорционално уважение към група, към която принадлежи. Тази идея е свързана с комплекса на месията.

Хитлер демонстрира прекомерна страст към собствената си група, до такава степен, че иска да унищожи всичко, което не отговаря на идеалите му.

Ниско самочувствие
Всички експерти, допринесли за този доклад, са съгласни, че Хитлер има комплекс за малоценност. През целия си живот той ненавижда външния си вид.

Той проектира отхвърлянето си от себе си върху другите. Освен това ненавижда всички привидно слаби или крехки хора.

Мазохизъм, парафилия, липса на съпричастност
Много приятели и близки до диктатора говорят за липсата на съпричастност и мазохистки и обидни тенденции в отношенията му. Неговата сексуалност винаги е била под въпрос. Изглежда, че се е наслаждава на доста странни сексуални практики.

През 2003 г. Тео Дорпат, психиатър от Сиатъл , публикува творба, озаглавена „Ранено чудовище: Пътят на Хитлер от травма до злонамереност“. В тази книга той говори за садо-мазохистките тенденции на Хитлер и неговото безразличие към човешките страдания. Дорпат твърди, че това може да е възможен резултат от детска травма.

Психотизъм и злоупотреба с амфетамини
В доклада се предполага, че някои от параноичните заблуди на Хитлер и психотичните епизоди могат да бъдат приписани на злоупотреба с амфетамини.

Медицинската сестра Ренате Хестън съобщава, че Хитлер е приемал амфетамини като первитин, както и различни стимулиращи лекарства.

Харизматичен и манипулативен
Хитлер има огромно влияние върху масите. В голяма част от аудиовизуалния материал, в който той се появява, може да видите неговата манипулативна сила и харизма. Това може да се обясни с начина, по който вижда своята роля в света, и отговорността, която изпитва, която мисли, че пада върху неговите рамене. Както споменахме по-рано, Бог или гласовете, които му говорят, които му казват да спаси Германия. Тази мотивация го напътства винаги да проявява убеденост и непоколебима твърдост пред своите последователи.

Хитлер страда от хронично безсъние. Когато в крайна сметка заспива, той сънува ужасни кошмари. Чува и гласове по време на дългите си самотни разходки.

Въпреки тоза доклад със сигурност никога няма да разберем какво наистина се е случвало в главата на този немски диктатор.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X