Напишете дума/думи за търсене

Виктория и Карл - най-младите милиардери със скандално богатство

Виктория-Катарина и брат й Карл-Фридрих са най-младите милиардери според “Блумбърг” с по 1,8 млрд. евро в  сметката си.

Да живееш в самостоятелна вила със собствена дискотека, детска площадка и тенис корт, открит лично от тенисиста Илие Настасе, бивш номер едно в света. И да си само на 13 години. Това може би е мечтата на всеки тийнейджър, а за 19-годишните близнаци Виктория-Катарина и Карл-Фридрих тя се е превърнала в реалност. Двамата са най-младите милиардери в света, всеки с по 1,8 млрд. долара наследство, по данни на “Блумбърг”.

Но тази мечта спира да е толкова красива, след като стане ясно какво се крие зад нея – робски труд, политически скандали и липса на всякакъв морал.

Дядото на близнаците – Фридрих Флик, е

смятан за най-богатия

човек в нацистка Германия

Той е роден в страната през 1883 г. в семейството на търговец на дървесина. Започва да натрупва богатството си през 20-те години, като изкупува акции на стоманодобивния пазар и прави тайни сделки със скрап. Когато Хитлер се издига на власт, Флик бързо се ориентира и се присъединява към Националсоциалистическата германска работническа партия. Благодарение на щедрите си политически дарения успява да се сближи с властта достатъчно, че да си позволява вечеря с Химлер или пък лов с Гьоринг. Тази отдаденост на партията не се дължи на дълбоки политически убеждения, а на ясното съзнание, че без участие в нея бизнесът му е обречен.

Режимът отстранява от конкуренцията предприемачите евреи, а Флик купува стоманолеярните и фирмите им в Германия и окупираните територии на смешни цени. Процесът се нарича ариизация – налагане на търговски ограничения, конфискация на частна собственост от държавата и принудителна продажба на предприятия, притежавани от евреи. Тази практика дори е легализирана със закон, разработен от адвокатите на Фридрих.

С течение на времето стойността на компаниите му се увеличава четири пъти. Заслугата се дължи на 60 хил. работници, държани насила при нечовешки условия на труд. Това се отнасяло най-вече за тези, отвлечени от враговете Русия, Полша и Украйна. Те произвеждали оръжейната стомана за немската армия.

Близо 40 хил. от

работниците умират,

трудейки се за Флик, според проучване на бизнеса му по време на нацизма, публикувано през 2008 г.

Именно за това той е осъден от Нюрнбергския процес през 1947 г. след края на Втората световна война. Първоначално му се присъждат 7 години затвор заради използването на робски труд за производство на въоръжение за нацистите. Фридрих обаче излиза от затвора още през 1950 г., след като американският върховен комисар на Германия Джон Макклой помилва бившите германски индустриални магнати. Зад решетките Флик вече е съставил план за следващата си компания. Успява да задържи част от производството си и на 67 години започва да гради империята си наново. Продава въгледобивните си мини и инвестира в няколко компании за стомана, хартия и в химическата промишленост. Междувременно се превръща и в

най-големия акционер

в “Даймлер Бенц”,

купувайки 40% от автомобилния производител. Машини за валцуване, доменни пещи, топилни, коксови и химически заводи, готови продукти от стомана, железопътен подвижен състав, камиони, самолети, боеприпаси и въоръжение – всичко това изгражда империята на Флик.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X