Напишете дума/думи за търсене

Нюпорт - курортът на богатите (галерия)

През 1974 г. създателите на филма “Великият Гетсби” с Робърт Редфорд в главната роля избират Нюпорт в щата Род Айлънд за снимките. Защото едва ли има друг американски град, който да е опазил в такава степен следите на “позлатената епоха” в САЩ. Разкошни имения за милиони долари, грандиозни градински партита, яхтени пристанища и тенис турнири продължават да оформят лъскавия облик на курорта на брега на Атлантическия океан.

Ако има нещо, с което Нюпорт е най-известен, това безспорно са дворците, които в края на XIX и началото на XX в. - епохата на бурната индустирализация на Новия свят, са илюстрирали извънмерното забогатяване на някои американски фамилии.

Днес много от тях продължават да са в ръцете на наследници на прочути фабриканти и банкери от миналото, други са купени от днешни милиардери (като основателя на “Оракъл” Лари Елисън), а трети са превърнати в музеи и така до тях могат да се докоснат простосмъртните.

Градът, чието постоянно население едва надхвърля 26 000 жители,

се превръща през лятото в истински панаир на суетата

Именията, разположени на брега на Атлантическия океан, приютяват богатите си обитатели за няколко седмици в горещините. Иначе повечето от тях днес живеят в Ню Йорк.

С тъмен пясък, водорасли и много каменисти, плажовете на Нюпорт едва ли са особено изкусителни за плувците. За сметка на това едно от основните занимания е риболовът, а туровете за наблюдаване на преминаващите стада от китове са се превърнали в туристическа атракция по крайбрежието на Род Айлънд.

Няколко са задължителните неща, които туристите трябва да направят в курорта на американската “аристокрация”. Едното е да минат по “Клиф уолк” - пешеходна алея, дълга 3,5 км, която се вие над скалистия бряг на океана и открива невероятна гледка към водната шир, от едната страна, и към грандиозните имения, от другата. Там, където свършва южният край на алеята, започва “Оушън драйв”. По шосето покрай брега с автомобил се обикаля южният край на полуострова, където е разположен Нюпорт. Многобройните паркинги дават възможност на всички романтици да спрат и да се насладят на залеза над океана.

Освен че се слави с най-много запазени сгради от колониалната епоха, Нюпорт е известен и с това, че двама американски президенти - Дуайт Айзенхауер и Джон Кенеди,

са го превръщали в “летен Бял дом”

Викторианското имение “Хамърсмит фарм” било собственост на родителите на Джаки Кенеди. В него тя и Джон организирали сватбеното си парти. Вилата на Айзенхауер пък e разположена в държавния парк “Форт Адамс” и била известна като “Къщата на главнокомандващия” или “Щаб №1”. Тя била част от Военноморския колеж. Айзенхауер я е харесвал и по друга причина - близостта до местния голф клуб.

Основан още през 1639 г., Нюпорт става курорт на богатите в средата на XIX в. Първи тук започват да строят имения богати плантатори от Юга, които търсят лятна прохлада край океана. Истинския бляскав облик на това място обаче дават янките от “позлатената епоха” (по израза на Марк Твен) на САЩ. За кратко време някои от тях натрупват огромни пари от нулата. И се превръщат в необуздани парвенюта. Резултатът е разточителство - в начина на строителство, на обзавеждане и в безкрайния “сладък живот”.

Две от най-забележителните имения, които днес са отворени за публика (за жалост вътре е забранено да се снима), са били собственост на фамилията Вандербилт - милиардери от холандски произход.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X