Напишете дума/думи за търсене

Правила за пътуване със самолет

Летенето със самолет, особено ако пътувате на дълги разстояния, може да ви създаде известни неразположения и дискомфорт. Може ли да ги избегнете?

Кой да внимава

Ако сте с наднормено тегло или затлъстяване, високо кръвно, астма, сърдечно-съдови заболявания, по-продължителното въздушно пътешествие може да ви създаде някои ядове. При дългите полети предпазливи за здравето си трябва да са и възрастните хора, бременните, диабетиците, пътниците с ендокринни нарушения, които са на хормонална терапия, както и жените, ползващи контрацептиви. Не се стряскайте, това не означава, че трябва да се откажете да летите.

От къде идва проблемът

Създадени сме да се движим, а не да седим с часове на едно място. Дълъг полет (над 10 часа) може да доведе до някои проблеми, особено при хората с нарушена цирулация на кръвта вследствие на наднормено тегло и различни заболявания. При дългото седене на тясната седалка краката се подуват, кръвообращението се затруднява. Може да се появи болка в краката, напрежение, изтръпване. При нарушена циркулация на кръвта е възможна и тромбоза на дълбоките вени, вследствие на обездвижване.

За да избегнете всичко това:

- По време на полета се опитвайте да ставате и да се разхождате, доколкото е възможно. Често протягайте краката и ги масажирайте. Правете лека гимнастика като въртите ходилата ту в една, ту в друга посока. Не кръстосвайте краката си, за да не затруднявате кръвообращението. Ако и друг път сте имали проблеми с вените, изберете седалка до пътеката, за да се раздвижвате.

- Пийте достатъчно течности, за да не се сгъстява кръвта, като избягвате алкохол и напитки с кофеин - кафе, чай, кола, енергийни питиета, които дехидратират организма. Пиенето на вода по време на полет е задължително, независимо дали имате здравни проблеми или не. Тя ще поддържа хидратацията на тялото ви, ще ви държи бодри, с бистър ум, ще ви помогне да се справите със замаяността от летенето и дискомфорта.

- Добре е да се консултирате с лекар, дали да не използвате специални стягащи чорапи по време на полета. Попитайте също дали да вземете малко аспирин или друг разреждащ кръвта медикамент. Някои лекари съветват три последователни дни преди полета да се пие аспирин, както и непросредствено преди летенето.

- Ако сте пътешествали до екзотични места и сте се гмуркали на дълбоко, трябва да минат поне 24 часа преди да летите.

Дрехите ви трябва да са широки и удобни, обувките – също. Добре е да си вземете и подходящ шал, с който да се увиете при промяна на температурите.

Затруднено дишане

В самолета атмосферното налягане е по-ниско, отколкото на Земята. И като се добави промяната на температурата и недостигът на кислород и жизнена енергия всичко това може да затрудни дишането. Особено на пасажерите с наднормено тегло или страдащите от астма.

Дъвченето на дъвка и честото преглъщане помагат за изравняване на налягането. Добре е да се запасите с повече дъвки за полета, за да избегнете заглъхване и болки в ушите.

Страх от летене

Със страха ще се справите с дълбоко дишане. Поемате бавно и дълбоко въздух през носа, задържате като броите до 5 и издишвате бавно. Повтаряте упражнението 5 пъти, като дишате с корема, а не с гърдите. Направете няколко серии, за да има ефект.

Ако трудно понасяте полетите, добре е един два дни предварително да приемате Кокулин – два-три пъти дневно по 2 таблетки, а докато сте във въздуха – на всеки два часа по 2 таблетки. Това е хомеопатичен препарат, традиционно използван за профилактика и лечение на прилошаване при пътуване с кола, самолет, кораб.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X