Напишете дума/думи за търсене

Задължителни документи при пътуване с дете

До двегодишна възраст бебетата пътуват без билет, само с такса в самолетите. Това е изключителна възможност да пътешествате с малкото си дете, но преди да стегнете куфарите и да мислите какъв багаж да взимате, първо се замислете за всички документи, които са ви необходими.

Разбира се, трябва задължително да имате задграничен паспорт. Дори билети за самолет не може да си купите, ако паспортът вече не е издаден. Това е важно за тези родители, които решават да пътуват в последния момент, намират най-добрите оферти и чак тогава се сещат, че детето им всъщност няма никакъв документ за самоличност.

Задграничен паспорт може да извадите и на едномесечно бебе, стига актът за раждане вече да е готов. Преди да се заемете с ходене по институции, си направете няколко ксерокопия на акта за раждане, защото ще ви трябват.

Адресна регистрация

Първо трябва да направите адресна регистрация на детето. По принцип тя трябва да съвпада с адресната регистрация на родителите и се прави в съответната община. Ако обаче нямате сключен брак, адресната регистрация се прави по адреса на майката. Процедурата е много бърза. Трябва единият или двамата родители (ако сте женени, може който и да е от двамата, но ако не сте, трябва да отиде майката) да представи в общината акта за раждане на детето, копие от него и личната си карта. За всеки случай си носете и копие на личната карта, въпреки че в повечето случаи не го искат. На място попълвате заявление по образец, в което се вписват имената на детето, на родителите, дати на раждане, както и адресите на родителите. Заплаща се такса в размер на 5 до 10 лв. в зависимост дали искате веднага да получите документ за извършената процедура или след няколко работни дни.

Заявление за паспорт

Когато вече имате адресна регистрация, може да подадете и документи за задграничен паспорт. Важното е, че заявлението се подава и от двамата родители и детето също задължително трябва да присъства. Отново трябва да носите акта за раждане на детето, както и ксерокопие, вашите лични карти, както и документа за адресната регистрация. Ако сте правили адресната регистрация отдавна, още веднага след раждането на детето, то тогава това трябва автоматично да излиза в системата и не е нужно да показвате съответния документ.

В повечето общини се заплаща такса предварително. За задграничен паспорт на дете тя е около 10 лв. за стандартна поръчка, 20 лв. за бърза (три работни дни) и 50 лв. за 8 работни часа. След като платите таксата, вече може да отидете на гишето за подаване на заявление.

На място се попълват няколко документа и се подписват и от двамата родители. Накрая служителите ви дават документ, на който са вписани всички данни на детето и вие трябва да маркирате дали са верни или не. Внимателно проверете дали съвпадат името, адресът, ЕГН-то, имената на родителите и техните данни. Ако нещо не е правилно, го отбелязвате за грешно, а на реда отдолу изписвате как е правилният вариант. Името на латиница е изписано по фонетичните правила. Ако обаче имате специално изискване за изписване на името на латиница, трябва да го отбележите задължително.

Снимка

Детето се снима на място. В стаята за снимане влиза единият родител с бебето. Застава прав срещу фотоапарата, където по принцип би трябвало да се седне, като държи детето пред себе си, така че главата на малчугана да е на нивото на гърдите. Ако детето е по-голямо, може да застане само право на столчето, като родителят само го придържа. Правят се няколко кадъра, така че снимката да е ясна и детето да гледа в обектива. След това родителите получават талон за получаване и след определения срок могат да дойдат да вземат паспорта. За получаване на документа е достатъчно да дойде вече само единият родител със своята лична карта и с талона. Важно е на място да проверите дали всички данни са правилни.

Декларация

Ако извън страната ще пътува само единият от родителите заедно с бебето, то той трябва да притежава декларация от другия родител, че има право да изведе детето от България. Документът трябва да е нотариално заверен. Той се издава едва когато е готов паспортът на детето, защото в него се вписва номерът на паспорта и валидността му. За да се завери е достатъчно родителят, от когото е декларацията, да се яви при нотариус с акта за раждане на детето, копие от него, личните карти на двамата родители, паспорта на детето и ако иска, вече написаният текст. Документът може да се изготви и на място. Цената е около 10 лева.

-----

Примерен текст за декларацията

Долуподписаният:

трите имена, ЕГН, лична карта №, издадена на..., с валидност до..., постоянен адрес...

декларирам, че съм съгласен детето ми:

трите имена, ЕГН, паспорт №, издаден на..., с валидност до..., постоянен адрес...

да пътува извън границите на Република България в периода от... до... придружавано от майка си/баща си:

трите имена, ЕГН, лична карта №, издаден на..., с валидност до..., постоянен адрес...

Настоящата декларация да послужи пред органите на Гранична полиция на Република България.

град, дата, подпис

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X