Напишете дума/думи за търсене

8 факта за Естония, които я правят страхотна за живеене

Естония е страна в Балтийско море с население от само 1,3 милиона души. Въпреки малката си популация, тази страна може да се нарече една от най-иновативните в света. За да гласувате на избори, не е нужно да ходите до избирателните секции по местоживеене, а е достатъчно да имате компютър, достъп до интернет и електронна лична карта.

Програмиране в училище

През 2012 г. Естония стартира пилотен проект за преподаване на компютърно програмиране за деца от 1-ви до 12-и клас. От 6-годишна възраст децата започват да развиват математическите и логическите си умения.

Електронни паспорти

От 2002 г. В Естония важат електронните лични карти. Те удостоверяват идентичността както в реалната, така и в цифровата среда. Информацията за конкретния жител е вградена в неговия чип, а към нея има и електронен подпис, който е законово достоверен, както ръчният. Към картата може да се прикрепят различни документи, а когато пътувате в рамките на ЕС, тя работи и като чуждестранен паспорт.

Гласуване без напускане на дома

От местните избори през 2005 г. в Естония гражданите на страната може да гласуват чрез интернет, като удостоверяват самоличността си с електронния подпис от личната карта. Естония беше първата държава, създала система за електронно гласуване за парламентарни избори през 2007 г. По време на изборите за Европейския парламент 31% от естонците гласуваха чрез тази система.

Безплатен обществен транспорт

През 2013 г. Талин стана първият град в света, където целият обществен транспорт стана безплатен за всички. Властите излязоха с това решение, за да накарат гражданите да слязат от колите си и да използват автобуси и тролейбуси за придвижване в градски условия. Преди да бъдат премахнати транспортните такси, се проведе референдум, в който 3/4 от населението на града гласува за безплатен обществен транспорт. Година по-късно властите в Талин съобщиха, че заради тази иновация интензивността на трафика по главните улици на града е значително намалена.

Страната на старт-ъпите

Според последните данни Естония се нарежда на трето място в Европа по най-голям брой стартиращи фирми на глава от населението. На 100 000 жители се падат 31 старт-ъпа. Страната предлага благоприятни условия за стартиращи фирми. Регистрация на нова фирма трае само 15 минути и няма корпоративен данък върху неразпределената печалба.

Интернет е достъпен навсякъде

Може ли да си представите да имате достъп до интернет и вдън гори тилилейски?Това е възможно в Естония. Може да се свържете с безплатен Wi-Fi в повечето хотели и обществени места като паркове, алеи, кафенета, ресторанти, жп гари, летища и дори плажове.

Всеки може да стане жител на Естония

Всеки може да стане електронно пребиваващ в Естония без много усилия. Това дава възможност на хора от други националности да стартират бизнес, без да посещават страната, да управляват компанията си по време на пътуване, да подписват документи и да декларират данъци. Всичко, което трябва да направите, е да кандидатствате онлайн. Електронното пребиваване е особено полезно за бизнесмените, защото те трябва да плащат данъци само върху активи, изнесени извън страната. Бизнесмените, които живеят извън ЕС, имат голяма възможност да създадат нов бизнес в Естония и по този начин да отворят пътища към ЕС.

Много време се пести благодарение на технологията

Днес в Естония 4000 вида услуги са достъпни по електронен път - от подаване на данъчните декларации до искане за обезлесяване. За около 20 минути всеки естонец може да регистрира нова фирма с личната си карта. Благодарение на тази система хората не трябва да чакат по опашки, да събират документи, подписи или печати. Това им дава възможност да прекарат повече време с любимите си хора.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X