Напишете дума/думи за търсене

Как празнуват Коледа по света

Няма да сте у дома на Коледа? Супер. А знаете ли какво да очаквате от коледните празници в другите държави?

Не се изненадвайте, ако сте в Австралия и ви подарят талисман прасенце. Не го приемайте с обида, защото то носи късмет. Традицията се зародила преди много години, когато на заклета стара мома подарили истинско прасенце, украсено със сърце от позлатена хартия. И тя си намерила съпруг. Оттогава се изработват талисмани прасенца от пластмаса, кадифе, калай и бронз и с тях се кичи дори коледната елха. Понякога прасчо приема формата на коледен сладкиш, подправен с канела, карамфил и лимонова есенция. А на трапезата традицията повелява да има шаран със сос от бира, хляб с джинджифил и понички.

На Коледа в Аржентина кичат вечно зелените дръвчета със сняг, направен от памук. Истински снежинки там има само по телевизията. На празничната вечеря аржентинците се гощават с люто печено прасенце или късчета месо с чесън и твърдо сварени яйца. Подаръците идват чак в началото на следващата година, като за целта дечурлигата оставят обувките си под коледното дръвче и очакват да бъдат напълнени с желаните играчки.

В Италия си имат „Урна на съдбата”, която слагат под елхата. Това е купа, в която подреждат подаръците и всеки член на семейството минава да си хареса от тях. Често даровете се избират по тема, цвят или зададена сума.

На Ботуша освен Дядо Коледа и вълшебница на име Бефана раздава подаръци, като за непослушните деца тя оставя само по едно парче въглен, па макар и от захар.

На Бахамските острови си имат чествания, наречени Junkanoo. Радват им се на 26 декември и на 1 януари. Между 2 часа през нощта и сутринта всички се устремяват към огромен парад, раздвижван от танци, музика и цветни костюми. Може да се присъедините и по бански.

В нощта на Коледа всички метли в Норвегия се крият. Местните считат, че вещиците и злите духове излизат точно тогава и ако си намерят метла, която да яхнат, ще вилнеят и ще пакостят през цялата година.

В Украйна смятат, че най-големият късмет е да открят паяк или паяжина на елхата в коледната утрин. Това е причината бизнесът с изкуствени паяци и паяжини да процъфтява.

Във Венецуела всички улици се затварят за автомобили в коледната вечер. Цялото население отива на църква с ролкови кънки.

В Египет Коледа се празнува на 7 декември. Обичай е по-заможните жени да приготвят риба и понички и да ги раздават на бедните. На коледната трапеза има супа, месо и ориз. Във всяка къща може да опитате и от специалните бисквити с формата на кръст, наречени кахк. Освен множеството играчки и какви ли не други подаръци децата получават задължително и комплект нови дрехи.

Макар и малко странно, но на Коледа цялото семейство в Естония се събира и всички заедно отиват в сауната. Там събират топлина за цялата година.

Коледната меса в Куба се организира с фестивал, наречен Парандас. Там свещеникът изпраща своите подчинени (четци, прислужници, остиарии) да барабанят из целия град с тигани и тенджери, за да извикат хората на коледната меса.

В Дания на Коледа имат пакостлив елф, наречен Ниссе, който се появява, правейки си шеги с хората. Той носи червена барета, червен чорапогащник, бели дървени обувки и сиви вълнени дрехи. Обичана традиция за датчаните е да оставят купичка овесена каша в навечерието на Коледа, за да съблазнят елфа да бъде пестелив с шегите си.

В Австрия е традиция да украсяват пищно навсякъде, но задължително гарите си, защото така хората поздравяват своите съграждани, които са на път и не са у дома на празника.

Католиците в Ирландия се молят със свещички в ръка пред прозорците си. Накрая на вечерта свещта на най-младия се поставя на масата, а останалите свещи остават по прозорците да осветяват пътя на Мария и Йосиф в тъмната нощ.

Стара коледна традиция в Русия е неомъжените момичета в святата нощ да изкачват стълбите и да редуват „да” и „не” в отговор на въпроса дали ще се омъжат през идната година.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X