Напишете дума/думи за търсене

Най-хубавите коледни филми, които никога не омръзват

Завладяващ сюжет, добра актьорска игра и интересни персонажи - това е ключът към успеха на качествените филми. А съчетани с духа на Коледа, обичта и надеждата, моментите с любимите хора в празничните дни, ги превръща в ленти, които човек може да гледа всяка година, без да му омръзват. Ето кои са онези коледни филми, които никога не втръсват и зрителите могат да ги гледат и тази седмица.

28 години след излизането си на голям екран една комедия остава емблема на коледните филми. Макар сценарият да се пише само за 9 дни, само за няколко седмица тя се превръща в тотален хит, а главният актьор в нея - тогава 10-годишно момче, става световна знаменитост.

В “Сам вкъщи” Кевин (Маколи Кълкин) е най-малкото от петте деца на семейство Маккалистър. Той често е тормозен от братята и сестрите си и след поредната неправда си пожелава семейството му да изчезне. На следващия ден Кевин се събужда и открива, че е сам вкъщи и желанието му се е сбъднало.

Всъщност семейството му го е забравило в бързината да стигне до летището и да замине на коледна ваканция във Франция. Когато родителите му осъзнават, че са оставили сина си, те веднага търсят начин да се върнат вкъщи. През това време двама крадци, известни като Мокрите бандити, се опитват да оберат къщата им. Но срещат отпора на малкия Кевин.

Следват такива нелепи ситуации, че дори и човек да ги знае наизуст, пак ще му се прииска да ги гледа.

“Наистина любов” - често определян като най-добрата романтична комедия. В нея играят само звезди - Хю Грант, Колин Фърт, Лиам Нийсън, Ема Томпсън, популярният в цял свят като Мистър Бийн Роуан Аткинсън, Кийра Найтли, Клаудия Шифър.

Кевин Макалистър (Маколи Кълкин) сам се справя с “Мокрите бандити” в емблематичната комедия за Коледа “Сам вкъщи”.
Кевин Макалистър (Маколи Кълкин) сам се справя с “Мокрите бандити” в емблематичната комедия за Коледа “Сам вкъщи”.

Действието започва в Лондон пет седмици преди Коледа и проследява серия вълнуващи и забавни истории с герои, които накрая се оказват по един или друг начин свързани помежду си. 

Прекрасен семеен филм за празничните дни е “Спасяването на мистър Банкс”. В него е разказана историята на Уолт Дисни, изигран майсторски от Том Ханкс, който се опитва да купи правата за филмирането на романа “Мери Попинз” от авторката му Памела Травърз (Ема Томпсън).

В началото писателката е категорично против тази идея - твърди, че не желае любимият персонаж да се превърне в карикатура.

Все пак Уолт Дисни успява да я убеди и тя се съгласява да обсъдят предложението му. Отношенията им, породени от работата по този амбициозен проект, раждат невероятно завладяваща история. А всичко това е примесено с хубава музика.

Нито една Коледа не може да мине без любимата романтична комедия “Дневникът на Бриджит Джоунс” и продължението “Бриджит Джоунс: На ръба на разума”. Те са от онези филми, които заради добре разказаната история и чувството за хумор никога не писват.

Действието и в двете части започва именно около Коледа. В центъра на сюжета е неуверена жена в началото на 30-те си години и нейните лутания - и в работата, и в любовта. Бриджит описва всичко - и качените килограми, и изпушените цигари, в своя дневник.

Кийра Найтли е една от многото звезди в романтичната комедия “Наистина любов”.
Кийра Найтли е една от многото звезди в романтичната комедия “Наистина любов”.

И както страда заради самотата си, попада в класически любовен триъгълник. От една страна, я привлича магнетичният шеф Даниел Клийвър (в ролята е Хю Грант), а от друга - има нещо, което все я тегли към онзи адвокат сухар Марк Дарси (аристократичния Колин Фърт), с когото родителите я сватосват. Бриджит попада в безброй комични ситуации, а нелепият мъжки бой покрай нея ще разсмее от сърце и най-отегчения зрител. 

Любимият филм на всички деца - “Замръзналото кралство”, ще пренесе малки и големи навръх Коледа в кралство Арендел и ще ги подсети за най-важното - семейството и силата на обичта.

Анимацията на “Дисни” разказва за Елза - принцеса, която има силата да замразява всичко, щом се допре до него. Още като малка, сестра Анна претърпява инцидент, докато се забавлява с магията на сестра си. Не след дълго родителите им умират, а Елза се страхува да се покаже пред хората - не знае как да контролира силата си. Но идва денят, в който да поеме управлението на кралството си. В деня на коронацията след дълго години двете с Анна пак се събират, но не за дълго. Елза разкрива магията си пред хората и решава да се скрие от всички далече в планината. Анна тръгва по стъпките със северния елен Свен, планинаря и търговец на лед Кристоф и снежния човек Олаф. След много препятствия в крайна сметка Елза премахва проклятието върху кралството си, но дали ще успее да живее с останалите и със сестра си.

Друго филмче с така обичаните Анна и Елза е “Треска по Замръзналото кралство” показва как една кралска настинка може да промени изцяло и най-сериозните планове. Ще успее ли Елза да подготви изненада за всички в Арендел и да организира един вълшебен рожден ден?

Друго предложение е “Да преживееш Коледа”. В главната роля е Бен Афлек, който в последните няколко месеца преживя доста. Тук той играе Дрю Лейтъм - богат млад мъж, който не иска и тази година да прекара сам коледните празници. Затова решава да отиде в дома от детството си, надявайки се по този начин да усети отново духа на семейния празник. Оказва се, че близките му вече не живеят там. Съкрушен, Дрю предлага на семейството, което сега живее там, голяма сума пари, ако изиграят ролята на негови родители и го приемат като член на фамилията им. Така той успява отново да изживее семейните традиции. Те с неохота изпълняват прищевките на Дрю, но когато тяхната голяма дъщеря Алиша (Кристина Апългейт) се връща у дома, тя категорично отказва да се съобразява с желанията на своя фалшив брат.

Романтиката по празниците няма да е същата без още една кинокласика - “Нотинг Хил”. В него фокусът е върху героите на две неостаряващи холивудски звезди - Джулия Робъртс и Хю Грант. Тя играе най-известната актриса Ана Скот, снимките са на корицата на всяко списание и целият свят се интересува какво се случва около нея. Той е Уилям Такър - собственик на малка книжарница. Бизнесът му е замрял, а съквартирантът му е същински ад.

Ана Скот е в емблематичния лондонски квартал покрай представянето на последния си филм. Един ден случайно влиза в книжарницата на Уилям, а малко след това пътищата им се пресичат отново и той ненадейно я блъска на улицата и я залива с портокалов сок. Предлага да я заведе в дома си, за да се преоблече. Ето така започва романтичната връзка между една голяма звезда и един обикновен човек.

Празникът няма да е същият нез абсурдните коледни пуловери на Марк Дарси в “Дневникът на Бриджит Джоунс”.
Празникът няма да е същият нез абсурдните коледни пуловери на Марк Дарси в “Дневникът на Бриджит Джоунс”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X