Напишете дума/думи за търсене

Идеи за празнични занимания у дома

Задават се прекрасни празнични дни. А Коледа и Нова година се нареждат така, че много семейства ще имат възможност да бъдат заедно и на топло у дома повече дни от обикновено. След като в началото изчистите къщата, наготвите чудни ястия и опаковате подаръците, може да се окаже, че ще ви останат още купища часове за уплътняване. Ако не искате децата да изкарат празниците пред телевизора, а да имате незабравими часове, прекарани като пълноценно семейство, грабнете някоя от нашите идеи за семейни занимания у дома.

Направете си приказка

Това е творческа игра по идея на Джани Родари, която развива въображението на децата и ражда голяма веселба у дома. Могат да вземат участие всички членове на семейството и заедно със забавлението да разкажете на децата си повече за други истински приказни герои и реално съществуващи приказки.

Създайте семейна фотокнига

Снимките се трупат на харддиска и никога не остава време да ги извадите на хартия. Освен ако не помогнат и другите от семейството. С един кабел можете да включите компютъра към телевизора и всички заедно да разгледате и подберете най-ценните фото моменти от изминалата година. Направете от тях фотокнига и използвайте намаленията по празниците, за да я отпечатате по-евтино.

Фотосесия

Направете я като истинска. Нека всеки облече любимите си дрехи и подбере любимите си аксесоари или реквизит. Разбира се, можете да го направите тематично – например облечете татко като Дядо Коледа, мама като Снежанка, а малките деца нека са джуджетата. Назначете си гримьор – може би кака, мама или някоя леля, назначете фризьор, осветител, декоратор, фотограф. Важното е да участват всички и да е забавно. Ако между това се изпълни нечия мечта да е топмодел, още по-добре!

Екомайстори

Има десетки идеи за майсторене на джунджурии вкъщи – неща, които се правят от плат, глина, хартия, празни бутилки и други. Разделете се на отбори и си спретнете състезание. Който измайстори най-екологичното украшение, печели. Ако и двата отбора се справят, нека победи този, който го е направил по-бързо. Наградата може да бъде двойни десерти всеки ден до края на празниците или пък падналият отбор да мие чиниите отново до края на почивните дни.

Раздвижете се

Не се заседявайте по празниците. Ако не можете през цялото време да сте навън и да правите разходки, организирайте по един час домашно спортуване за цялото семейство. Набавете си 2-3 диска за DVD или пък ако имате игрова конзола, помолете Дядо Коледа да ви донесе спортна игра. В краен случай намерете клипчета в Youtube. Можете да си организирате гимнастически ден, ден с аеробика, с йога, стречинг. Нека момчетата не се отегчават – обяснете им, че йогата и стречингът ще направят телата им по-гъвкави и мускулите – по-силни.

Организирайте турнир. Направете си купа. Снимайте. Ако нямате състезателни игри за компютър или телевизор, можете да си организирате турнир по шах, табла, монополи и др. Дори игрите на асоциации и филми могат да бъдат турнирни и да родят победители и наградени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X