Напишете дума/думи за търсене

Умните коледни подаръци

Много от нас се наслаждават на усещането да обиколят магазините и да изберат най-хубавите подаръци за своите близки. Това усещане обаче върви ръка за ръка с раздразнението после, когато същите тези подаръци стоят ненужни в шкафа.

Това е проблем на цялото ни консуматорско общество, което се затрупва с вещи, които след това почти никога не използва. Затова просто бъдете различни и подарете нещо, за което сте сигурни, че след това няма да събира прах.

Според изследване в САЩ около празниците всяко домакинство отделя само за подаръци около 400 долара. А Министерството на икономиката на Канада изчислява, че канадците около Коледа харчат над 2 милиарда долара. Най-лошото е, че поне що се отнася до подаръците, в голям процент от случаите става дума за ненужни вещи, които никога няма да бъдат използвани. Какво прахосване на пари и ресурси.

Като отговор на тази тенденция се зародиха множество инициативи, които са против прекаленото ни консуматорско поведение. Природозащитните организации също апелират да не прекаляваме с покупката на подаръци и винаги да избираме такива, които са „еко”. Но това не означава само такива, които са изработени от натурални продукти или са ръчна изработка. От екологична гледна точна идеалният подарък е този, за чието производство са изхабени минимално ресурси и е пътувал най-късо разстояние, за да стигне до притежателя си. Все пак транспортът е една от основните причини за отделянето на вредни емисии в атмосферата.

Антиконсуматорите препоръчват да зарадвате близките си с нематериални подаръци

ваучер за масаж –идеален за любим човек, защото ще му подарите няколко часа пълна наслада. Вариантите са безкрайни – с кафе, с шоколад, с горещи вулканични камъни, с мед... Ако е за половинката ви, може дори да изберете масаж за двама, така хем ще зарадвате любимия, хем ще се възползвате и вие.

билети за театър или концерт – какъв по-хубав подарък за майка ви например от това да я заведете на празничен новогодишен концерт. Ако имате средства - във Виена, ако не толкова – в най-близката голяма зала. Важен е жестът!

абонамент за спортна зала – изключително полезен подарък, който обаче може да подарите само, ако сте сигурни, че другият няма да го изтълкува негативно. Да купите карта за фитнеса на съпруга си, който и без това се оплаква, че е качил килца, може да се окаже бомба. Но ако самият той е изявил желание, тогава вече е разрешено.

ваучер за фотосесия – подарък както за един човек, така и за цяло семейство. Особено за млади родители с дете, може да се окаже най-оригиналният. Да отидат на снимки с малчугана в повечето случаи е невероятно забавление.

Помнете!

Коледа не е просто подаръци, а празник на семейството. Така че им подарете най-ценното – обичта и времето си. Отделете внимание на близките си, споделете празничните моменти. А любимия човек зарадвайте с нещо, което никога няма да излезе от мода – закуска в леглото.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X