Напишете дума/думи за търсене

Как да се справим с часовата разлика

Тялото не може автоматично да се настрои за новите периоди на нощ и ден. То не е като часовник, на който просто превъртате стрелките и вече е сверен по новото време. На биологичния ни часовник му трябват от три до пет дни да свикне с новия ритъм и да е адекватен кога да спите и кога да будувате. Ако времевата разлика е повече от 2 часа, се предполага, че за всеки допълнителен час имате нужда от половин ден, за да се настроите, когато пътувате на запад, и цял ден, когато летите на изток.

Симптоми

Някои хора си мислят, че часовата разлика не може да им окаже голямо влияние и че лесно ще свикнат с новото време. Смятат, че с едно-две кафета повече ще са в идеална форма. Но при някои се появяват симптоми, които не са просто сънливост, а наистина са достатъчно тежки, че да провалят почивката - чувство на непрекъсната умора през деня, будене и невъзможност да заспите през нощта, главоболие, световъртеж, дезориентираност, раздразнение, проблеми с паметта.

Зависи от посоката

Когато пътувате на изток, губите време и денят се скъсява, а когато летите на запад печелите време и денят ви става по-дълъг. Така че ако летите на изток, специалистите препоръчват да изберете нощен полет, за да може да поспите и когато пристигнете, по-лесно да се приспособите към новото време. А когато пътувате на запад, препоръчват дневните полети, за да пристигнете, когато стане време за сън, защото така или иначе най-вероятно ще сте уморени от пътуването.

Предварителната подготовка

Звучи странно човек да тренира за ваканцията, но ако ще пътувате далеч, това е необходимо, за да може по-бързо да се приспособите. Всеки ден в продължение на седмица преди отпътуването започнете по малко да се нагласяте на новата часова зона. Ако ще летите на запад, опитайте да си лягате и ставате с половин час по-късно първия ден, с час - втория, и така, докато стигнете до желаното време. Ако ще пътувате на запад - лягайте с половин час по-рано първия ден и т.н.

Друг трик, който може да използвате, е да си нагласите часовник по часовата зона, където ще сте. Доказано е, че щом на мисловно ниво човек се пренесе към новото време, след това много по-лесно организмът му се приспособява.

Подлъжете тялото си

Ако когато ще пристигнете на новото място, там ще е сутрин, се насилете да спите в самолета, дори и по вашия биологичен часовник да е ден. Сложете си тапи за уши и маска за сън на очите и се опитайте да се отпуснете. Ако се предполага, че ще пристигнете вечерта, не си позволявайте да спите по време на полета, стойте будни, слушайте енергична музика, разхождайте се между седалките, гледайте интересен филм.

Когато пристигнете, веднага се настройте на новото време. Ако е ден, обаче на вас ви се спи, не се изкушавайте да си останете в стаята, излезте навън на светло и се заемете с бърза разходка, вместо с излежаване на плажа. Ако е нощ, а на вас ви се будува, се нахранете обилно и веднага в леглото.

Внимавайте с храната и напитките

Ако трябва да сте бодри, когато пристигате, забравете за алкохолните коктейли в самолета. А ако се очаква да кацнете през нощта, не си позволявайте кафе или кола. Лекото похапване на богати на белтъчини продукти ще ви остави бодри, докато обилното хранене с въглехидрати - сънливи. Така че съобразете и това. Не забравяйте и за силата на витамин С. Той ще ви помогне да се чувствате бодри и по-лесно да се преборите с умората.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X