Напишете дума/думи за търсене

Как да преодолеем страха от летене със самолет

Да превъзмогнеш страха от летене, изисква доста практика в превъзмогването му. Факт е, че колкото по-малки видим облаците отгоре, толкова повече се отдалечаваме на въздушни мили от шубето, свързано със самолетен полет.

Ако обаче не сме от хората, които летят из небесата още от времето на памперсите, и за това си има чалъм. Успеем ли да идентифицираме правилно спусъците, които ни паникьосват веднъж стъпили на борда на самолета, то сме си свършили наполовина работата в преодоляването на страха си. Доста от пасажерите са клаустрофобични или изпитват неистов страх от това, че са залостени в една метална тръба без право на избор кога да излязат от нея.

Липсата на контрол върху ситуацията със сигурност не е добро начало за боязливостта във въздуха. На борда на самолета отделният индивид не разполага напълно със свободната си воля. Например той чака позволение да отиде до тоалетната, ако знакът за затягане на коланите е включен. Да няма контрол над нищо, което се случва около нея, е голямо предизвикателство за личността. Това може да доведе до психоза и страх от летене.

Какво го провокира

Страховете от летене имат спусъци, които ги провокират. Независимо дали са мисли, предчувствия, въображение или спомени.

Списъкът със спусъците е дълъг: турбуленция, излитане, кацане, тероризъм, насилие на борда, катастрофи или далечното разстояние от дома. Страх от непознатите звуци, които съпътстват полета, от пожар, от болест, разпространявана по въздушно-капков път, споделяне на тоалетните с други хора.

Страхът от смърт е една от основните и най-честите фобии. Заради все по-голямата достъпност до информация новините за самолетни инциденти лесно достигат до домовете ни. Истината е, че самолетният транспорт е най-безопасният в света. За миналата година по пътищата на Щатите са починали 44 хиляди души, а в самолетни катастрофи са загинали 44.

Вие решете дали си струва да оставите страха си вкъщи следващия път, когато се качите на борда на аероплана. Освен това винаги помага, ако наблюдавате спокойствието на екипажа, с който летите. Ако се чувствате прекалено натъпкани в тясното пространство, помолете стюардите да поговорят с вас или да ви дадат достъп до „кухнята” за известно време, където е доста широко.

Рискът от самолетна катастрофа е 1 към 11 милиона. Шансът да спечелите от тотото е в пъти по-голям.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X