Напишете дума/думи за търсене

Мадейра – цветната градина на Португалия

Португалският остров Мадейра е разположен в източния Атлантик, като благоприятният климат, свързан с неговото разположение, е допринесъл до превръщането на иначе назъбения вулканичен остров е истинска цветна градина. Това пишат нашите приятели от сайта "Градовете на Европа" и ни предлагат красива разходка из острова.

Крайбрежието на остров Мадейра
Крайбрежието на остров Мадейра

Мадейра се намира по-близо до африканското крайбрежие /бреговете на Мароко/, отколкото до континентална Португалия, като това води след себе си до наличието на субтропичен климат на острова. Поради тази причина Мадейра не само е потънала в зеленина и цветове, но е и целогодишна туристическа дестинация.

Мадейра представлява по своята същност връх на подводна планина, като други надводни части на тази планина са още няколко съществуващи в момента острови- остров Порто Санту, както и Безлюдните острови /Илхас Десертас/ и Дивите острови /Илхас Селванджес/. Мадейра е най-големият по площ от всичките, с население от около 300 хиляди души и територия от 740 км.км.

Подобни пътеки опасват острова, позволявайки приятни разходки из дивата природа
Подобни пътеки опасват острова, позволявайки приятни разходки из дивата природа

Независимо от по-големите си размери, Мадейра не е първият открит остров от тази островна група. Порто Санту е открит първи от португалски пътешественици през 1418 г. Португалци, тръгнали да изследват западната част на Африка, попаднали на малкия остров в опит да се скрият от буря. Две години по-късно откривателите се завръщат, но този път успяват да достигнат и до самия остров Мадейра, кръщавайки го Илхас Мадейра, или Гористия остров. Постепенно започва развитието на острова и неговата бъдеща столица Фуншал - докарани са роби, които изграждат напоителни канали, строи се пристанище и др. Основният поминък на острова първоначално било производството на захар, но след 17-ти век това производство бива изоставено за сметка на винопроизводството. Оказва се, че характеристиките на острова да благоприятни за отглеждане на напитката, като производството е във възход дори и в наши дни.

Гледка от Порто Санту
Гледка от Порто Санту

В основата на местната икономика обаче в наши дни стои туризмът. Островът е прочут с чудесните възможности за отдих и разходка сред природата, като целият е пронизан от пешеходни маршрути от край до край. Възможностите за морски спортове също не са малки, но хубавите плажове са кът. Ако искате наистина да се насладите на добри плажове, трябва да пропътувате разстоянието до по-малкия остров Порто Санту, където плажовете са безкрайни.

Порто Санту е чудесно място за любителите на плуването и плажовете, за разлика от Мадейра
Порто Санту е чудесно място за любителите на плуването и плажовете, за разлика от Мадейра

Освен красотата на местната природа и чудесния климат през цялата година, друга една причина Мадейра да бъде посещавана от толкова много туристи, е местната кухня. Изобилието от плодове и зеленчуци, прясна риба и местните подправки правят кухнята незабравима.

На адрес www.cities-of-europe.com може да разгледате основните забележителности на Мадейра и да се разходите из други европейски градове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X