Напишете дума/думи за търсене

Виктория и Карл - най-младите милиардери със скандално богатство

Фридрих Карл Флик  с третата си жена Ингрид, майка на 19-годишните близнаци
Фридрих Карл Флик с третата си жена Ингрид, майка на 19-годишните близнаци
Но за разлика от други немски бизнес династии, чието състояние отчасти е натрупано по време на нацизма, Фридрих Флик не смята, че дължи някакво обезщетение за използването на робски труд. Той отрича тези обвинения и твърди, че няма нито правно, нито морално задължение да плаща компенсации.

Същото се отнася и за малкия му син Фридрих Карл Флик, който след смъртта на баща си през 1972 г. поема цялото управление на семейния бизнес. Той отстранява няколко свои роднини, като изкупува акциите им, и става едноличен собственик на най-мащабния конгломерат в Германия. Но крушата не пада по-далече от дървото – през 80-те години името на Фридрих Карл Флик се

замесва в един от

най-големите политически

скандали в Германия,

свързан с незаконни плащания към няколко партии. Флик отрича да е знаел за тях и не попада сред обвиняемите, но от политическия елит валят оставки - отиват си министърът на икономиката и председателят на Бундестага Райнер Барцел. В известен смисъл обаче това се отнася и за Фридрих Карл Флик, който продава бизнеса си на Дойче Банк в разгара на скандала - през 1985 г., и взема 2,17 млрд. долара. След това се оттегля от обществения живот.

10 години по-късно Флик-младши живее в Австрия - родината на третата му жена Ингрид Рагер, с която се запознава в хотел в ски курорт, където тя работи като рецепционистка. Ингрид е с 32 години по-млада от съпруга си, но през 1999 г. ражда двете им деца – близнаците Виктория-Катарина и Карл-Фридрих. Когато баща им умира във вилата си през 2006 г., те са само 7-годишни. Същата година сп. “Форбс” го класира на 94 място сред най-богатите хора в света със състояние от 5-6 млрд. евро.

Виктория-Катарина и Карл-Фридрих обаче не са единствените наследници на богатството на Флик. Баща им има още две дъщери от втората си съпруга – Александра Буц, на 50 г., и Елизабет фон Ауершперг-Бройнер, на 44 г., които също получават по 1 млрд. долара. Богатството на най-малките се управлява от фамилна фондация, базирана във Виена.

Макар че си имат собствена

вила, близнаците ходят в

общинско училище

в Южна Австрия. Майка им им дава джобни, съобразени с възрастта им, опитвайки се да ги отгледа в “колкото се може по-нормални условия”. “Децата трябва да разберат, че не са нещо по-специално от останалите, но че името Флик ги задължава да бъдат по-отговорни”, казва тя в интервю за германското издание “Бунте”. Самите деца обаче странят от обществения живот и за тях се знае много малко.

Фридрих Флик е осъден от Нюрнебргския процес заради използването на робски труд за производство на въоръжение за нацистите.
Фридрих Флик е осъден от Нюрнебргския процес заради използването на робски труд за производство на въоръжение за нацистите.

Семейството обаче не може да се откъсне от тъмната сянка на предците си. Само няколко години след смъртта на Фридрих Карл Флик ковчегът му е откраднат от гробището във Фелден, Австрия. Няколко мъже проникнали в мавзолея му, преместили голяма гранитна плоча и успели да изнесат 200-килограмовия ковчег на милиардера. Вдовицата Ингрид и семейството ѝ предлагат 100 хил. евро за връщането му. Говори се обаче, че похитителите са поискали откуп от един милион евро, за да върнат тялото, заровено в малка гориста местност в Буда. След година полицията открива ковчега заедно с тялото на Флик в Унгария.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X