Напишете дума/думи за търсене

Защо богаташите работят?

СНИМКА: Pixabay

Парите ни доставят много по-малко положителни емоции по време на работа, отколкото мислим, пишат от Би Би Си. При липса на работно място, на което да се чувстваме полезни, и цел, към която да се стремим, започваме да се чувстваме нещастни.

Когато не работим, уменията ни намаляват и започваме да изпитваме все по-големи трудности при взаимодействието ни с други хора. Човек си мисли, че веднъж натрупал богатство, това би бил неговият билет към свободата, но уви.

На какви занимания бихме посветили цялото си време тогава? Може би на доброволчески инициативи или спорт? Въпреки че има толкова милиардери, които биха могли да се пенсионират веднага като изпълнителните директори на Amazon и Facebook – Джеф Безос и Марк Зукърбърг, те продължават да изпълняват своите служебни задължения.

Причината за това може би се крие във факта за изключително слабата връзка между заплатата и удовлетворението от работа. В редица изследвания се доказва, че служители изпитват удоволствие от упражняването на своите професии, не поради материални фактори.

Разбирателството между колеги, завладяващите проекти и възможността за издигане в йерархията са нещата, които всъщност доставят тези позитиви на човек в работна среда. Повечето от нас приемат тези фактори и професиите си като даденост.

Има и друга причина, поради която много от хората продължават да работят, въпреки че са финансово обезпечени. Те го правят, за да избегнат неудобството, когато някой ги попита с какво се занимават или правят в ежедневието си. Доста по-смислено и значимо звучи отговор, свързан със служебни задължения, високи постове и важни занимания.

Ходенето на работа помага за поддържането на нашата идентичност, особено ако тя е свързана с професионалните ни постижения. За околните също е от значение дали сме работещи или не, тъй като по този начин те определят нашето място в социалната йерархия.

Хората се наслаждават, когато постигат своите цели и обичат да се чувстват конкурентоспособни. Те се чувстват добре, благодарение и на ежедневните задачи за изпълнение, които получават в офиса.

Напускането на работа, дори заради предостатъчно богатство, носи своите негативни ефекти върху нашето емоционално състояние. Възможно е да се почувстваме доста депресирани и изгубени в сивата рутина.

Зорница Йосифова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X