Напишете дума/думи за търсене

Странният случай на комплекса на Наполеон

Това е термин, използван за описване на комплекс за малоценност, от който страдат някои хора с по-нисък от средния ръст. Хората, засегнати от този комплекс, често са принудени да се справят с чувството за лична недостатъчност поради ограничената си височина.

Хората с комплекс на Наполеон често компенсират недостатъчните си височинни сантиметри, като показват негативно поведение в различни области от живота си. Тези индивиди често проявяват прекалено агресивно или доминиращо социално държане.
Понякога ревнуват от по-високите или средните на ръст хора. Комплексът е известен още като синдром на ниските мъже. Това обаче не е официално психично разстройство и няма да го намерите в Диагностично-статистическия наръчник на психичните разстройства (DSM).


Независимо от това, има много психологически изследвания, които опровергават или потвърждават валидността на този комплекс.

Характеристики на комплекса на Наполеон
Отрицателните чувства и мисли, както към другите, така и към самореферентните, са по-склонни да се случват при хора с нисък ръст. Според тази логика може да се счита, че много от личностите, които са по-ниски от средното, които действат защитно или са агресивни, страдат до известна степен от Наполеоновия комплекс.

Той изглежда по-често срещан при мъжете, особено при онези, които работят в конкурентна среда. Комплексът на Наполеон може да бъде описан като защитен механизъм срещу определени социални стигми, свързани с височината.


Може да бъде свързан с унизителен социален стереотип. Понякога става причина за негативно отношение, което може да има към нисък човек. Разбира се, не всички хора с нисък ръст са агресивни или склонни да крещят. Освен това не всички от тях търсят вниманието на другите и се опитват да покажат своята стойност.

Защо се нарича комплекс на Наполеон?
Името намеква за известния френски император Наполеон Бонапарт..
Дори някои изследователи смятат, че синдромът на ниския мъж до голяма степен мотивира неговото тиранично отношение. Също така амбицията му да разшири френската империя. Всичко само за да компенсира ниския му ръст. Историците също свързват този комплекс за малоценност с други тиранични владетели, като Хитлер или Мусолини.

Всъщност Наполеон е бил висок около метър и 70, а средната височина във Франция по негово време е била около 1,67 см.

Въпреки това има няколко причини, които биха могли да подкрепят идеята, че Наполеон е имал това възприятие за себе си. Една от тях е, че той винаги е бил в компанията на императорската гвардия. А в нея повечето мъже били предимно с ръст над средния.

Друга причина може да бъде злонамерената кампания на англичаните за Наполеон Бонапарт. Някои казват, че въпреки статута си, той обичал да празнува и пие с редовите войници. Заради това Наполеон печели славата си на дребен мъж, заради другаруването си с войници от по-нисък ранг, а не заради ръста си. Англичаните обаче го използвали, за да разпространяват слухове за късите крайници на императора.

Мит или реалност
Има много педологически и социални изследвания, които се стремят да докажат или опровергаят съществуването на комплекса на Наполеон. Някои изследователи смятат, че този комплекс няма научна основа. Освен това те казват, че дефиницията му не надхвърля обикновения социален стереотип. Но има изследователи, които всъщност показват известна предразположеност към ниските мъже да бъдат много по-ревниви и агресивни от средните или по-високите господа.

През 2007 г. Централният университет в Ланкашър извършва експеримент. В експеримента, поръчан от Би Би Си, учените свързват двама мъже, един нисък и един със среден ръст, със сърдечни монитори. Всеки път, когато някой от двамата нарушавал правилата, машините давали конкретни резултати. След като повторили този опит, изследователите установили, че всъщност средно високите мъже били по-склонни да изразяват недоволство. Така учените стигнали до заключението, че комплексът на Наполеон по същество е стереотип за ниските хора.


Още проучвания
За разлика от това, проучване, проведено в университета Vrije в Холандия, подкрепя съществуването на комплекса. В него участвали няколко души с различен ръст, играещи диктаторската игра. Игра, която тествала колко честен и искрен човек може да бъде с другите. Те открили, че хората с по-нисък ръст реагират по-агресивно, когато се състезават в психологическата игра.

От друга страна, психологът Ланс Уоркман смята, че ниските хора не са по-агресивни. Прекомерната ревност обаче би била вярна за него. Той свързва комплекса на Наполеон с ревност, а не с агресивност.


История на копчетата - мъжките вдясно, женските вляво

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X