Напишете дума/думи за търсене

5 двойки, оставили дири в любовната история

Човечеството познава велики, издържали теста на времето любовни истории. Наполеон и неговото заслепение по Жозефина, абдикиралият принц Едуард и Уолис Симпсън. Джон Ленън е неговото влюбване в японката Йоко Оно, която не само че разпердушинва на пух и прах Бийтълс, но и първият брак на музиканта със съпругата му Синтия. Джони Кеш и Джун Картър прекрачват също забранената линия, изневерявайки на благоверните си половинки, водени от силната си обич. Нещо подобно се случи и преди десетина години, когато Брад пит срещна сърцето на Анджелина Джоли, макар това да не завърши благополучно. Останалото е история, събрала в себе си любови, започнали в сянката на изпепеляващи извънбрачни афери или като неудобство за моралистите, за да се превърнат в деца на любовта на историята, политиката, киното и музиката.

Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън

Влюбването: Както се казва, изкуството копира живота и обратното. Двете холивудски легенди се влюбват, докато играят друга известна любовна двойка. Снимачната площадка на „Клеопатра“ е мястото, където Елизабет и Ричард пощуряват един по друг. По това време и двамата са женени за други хора, но привличането е епично. В интервю Бъртън казва, че „гърдите на Тейлър са толкова апокалиптични, че могат да съборят империи“.

Разлъката: Двамата британци са женени 10 години, а пресата нарича съза им „брака на века“. Техният живот е много близо до това, което днес ние наричаме реалити телевизия. Любовта им е съпътствана от непрестанни клюки и орди от папараци. Развеждат се през 1974-а, за да се оженят следващата година и да се разведат кратко след това.

Мери Голдуин и Пърси Биш Шели

Влюбването: Един от най-великите дуети в историята на литературата започва през 1814-а, когато 17-годишната Мери Голдуин и бленуваният, но женен по онова време, 22-годишен романтичен поет Пърси Биш Шели се срещат тайно на гроба на Мери Уолстънкрафт - известната майка суфражетка на авторката на „Франкенщайн“. При втората им среща те „избухват с пълната страст на любовта“ - похот, довела до забременяването на писателката, а Шели напуснал съпругата си Хариет, която по-късно се самоубива, давейки се в Хайд Парк.

Разлъката: Двамата се женят, но бракът им приключва със смъртта на Пърси, който се удавя след като неговата лодка потъва по време на буря.

Екатерина Велика и Григорий Потьомкин

Влюбването: Всяка велика императрица има нужда от съветник, военен стратег, сродна душа и сексиграчка. В случая на Екатерина Велика Григорий Потьомкин съвместява всички тези длъжности под една шапка.

Царската особа за пръв път среща по-младия от нея командир, който й помага да се отърве от съпруга си цар Петър ІІІ през 1762-а. Тяхната любовна история започва в сауната на Зимния дворец на Екатерина, където за пръв път консумират плътски емоцията си.

Разлъката: Десетилетия наред двамата водят мощна политика и въпреки че неговото влияние в царския двор е огромно, той доста често го играе третото колело. Ненаситният глад на императрицата за млади мъже неведнъж го поставят в ролята на сводник, доставящ на любимата си по-млади любовни екземпляри от него.

Чарлс Дикенс и Нели Търнън

Влюбването: Дори литературните гиганти не са застраховани от криза на средната възраст. През 1857-а викторианския романист Чарлс Дикенс е на 45 и е в разгара на славата и на мъжките си сили. Литературната суперзвезда е женен, има девет деца и изглежда, че води доста пристоен живот. Тогава обаче в живота му нахлува актрисата Елън „Нели“ Търнън, която е само година по-голяма от 17-годишната му дъщеря.

Разлъката: Аферата е най-доброто и едновременно най-лошото нещо, което се е случвало на писателя. Бракът му се разпада, но той не се развежда заради кариерата си. Въпреки това 13-годишната му любовна история с Нели продължава до неговата кончина. Критиците смятат, че именно неговата любима е вдъхновила тъмните характеристики на едни от най-известните му героини, в това число и на Естела от „Големите надежди“.

Хенри VIII и Ан Болейн

Влюбването: Тази двойка е екранизирана толкова много пъти, че на човек му изглежда, че е бил пряк свидетел на любовта и развръзката й между известния с влюбчивостта си френски крал и една от многобройните му съпруги. Историци твърдят, че дивата сексуална страст между двамата започва дълго преди да се венчаят и че това е причината първият брак на Хенри VІІІ с Катерина Арагонска да бъде анулиран.

Разлъката: Опитът на края да легитимира брака му с Ан води до знаменитото скъсване на Англия с Римокатолическата църква, до раждането на бъдещата кралица Елизабет І и до обезглавяването на Ан.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X