Напишете дума/думи за търсене

Недовършената любовна история на София Лорен и Кари Грант

София Лорен и Кари Грант във филма Houseboat, Paramount Pictures

Не сте живели истински, докато не видите как ходи София Лорен. Боса и бременна, стъпваща върху калдъръмите на Неапол във „Вчера, днес и утре”, или пък преминаваща през опустошената от войната италианска провинция в „Чочарка”. ”Все едно да гледаш как Италия се движи – ето я Кулата в Пиза, ето го и Двореца Пити, а там е галерия „Уфици”...гондолите на Венеция”, изпада във възторг Роберто Бенини, изнасяйки реч на церемонията, посветена на София Лорен и домакинствана от Академията на филмовите изкуства и науки на Америка.

снимка: Reuters
снимка: Reuters
Обожавана и мистериозна

Една от живите богини на киното, възпята от Мик Джагър в парчето Pass the Wine, все още заслепява, въпреки че е на 83 години. Нейните обожатели са с числеността на легион още от първия момент, в който се появява на сребърния екран. Ричард Бъртън – голямата любов на Елизабет Тейлър, я описва като „красиви кафяви очи, допълващи невероятна лисича муцунка, почти сатанинско лице. Изумително интелигентна. Би ме два пъти на „Скрабъл” и то на английски. Отнесе ме като пороен дъжд.” Въпреки че вече шест десетилетия София Лорен е в светлините на прожекторите, около нея все още се носи аурата на нейната мистериозност. Едно от нейните тайнства е как е успяла да устои на предложението за брак на Кари Грант, с когото се снимат в „Гордостта и страстта” през 1957-а. Вместо да се омъжи за един от вечните секссимволи на Холивуд, италианската легенда избира продуцента Карло Понти - неин ментор и защитник. Понти е 22 години по-стар от нея, десет сантиметра по-нисък и женен.

София Лорен в "Ел Сид",  Samuel Bronston Productions, Dear Film Produzione
София Лорен в "Ел Сид", Samuel Bronston Productions, Dear Film Produzione
Принцеса на морето в рокля от перде

София Шиколоне се ражда на 20 септември 1934 година в римски приют за неомъжени майки и това я белязва за цял живот. Майка й Ромилда е много красива, но е заклеймена с петното на католическа Италия като грешница, защото дръзнала да зачене, без да е в свещен брак. Скоро бъдещата филмова икона се сдобива със сестричка, която също не получава името на баща си, който е женен за друга жена. Живеят в крайна бедност, а любимата екранна партньорка на Марчело Мастрояни спи с още трима души в едно легло в продължение на повече от една декада. Когато става на 14, София разцъфва. „Все едно се излюпих от яйце”, обича често да казва разкошната брюнетка. Амбициозната й майка, забелязала подсвиркванията по улиците, решава да я запише в конкурса за красота „Кралица на морето и нейните 12 принцеси”.

Тъй като нямат пари за рокля, постъпват досущ като Скарлет О'Хара в ”Отнесени от вихъра”– свалят розовите пердетата на баба й и ушиват вечерна рокля. Черните чехли на холивудската звезда пък са пребоядисани в бяло с блажна боя. Избрана за една от 12-те принцеси, София получава билет за Рим и няколко ролки тапети, с които щастливото й семейство покрива дупките в мазилката в техния апартамент, причинени от бомбардировките през Втората световна война.

със съпруга си Карло Понти, снимка: Reuters
със съпруга си Карло Понти, снимка: Reuters
Омъжена за баща си

Билетът до Рим променя живота на средиземноморската актриса. Започва да работи като модел на комикси, публикувани във вестниците, използвайки псевдонима София Лацаро. Скоро обаче и това име се сменя по настояване на продуцента на нискобюджетния филм „Африка под моретата”. Той много държал да се измисли „нетолкова италианско звучащо име” и така София Шиколоне се превръща в София Лорен. Ще минат обаче осем години преди актрисата да се нарече законно „госпожа Карло Понти”. Когато се срещат за пръв път, Карло е 38-годишен женен мъж с две деца. Той заедно с продуцента Дино де Лаурентис вече са открили Джина Лолобриджида. Ниският мъж забелязва бъдещата си съпруга в публиката на конкурс за красота, който той журира и я кани в офиса си за екранен тест. Операторите изпадат в паника, чудейки се какво да правят с прекалено дългия й нос и твърде широкия ханш.

Колегите на Понти силно й препоръчват да си направи пластична операция на носа и да отслабне, но тя категорично отказва. В крайна сметка ще се окаже, че Карло има добро око за таланта на знойната София. Те се влюбват, въпреки че мис Лорен чудесно осъзнава, че част от привличането й към него е бащината фигура, която никога не е присъствала в живота й. Липсата на татко е един от ужасните бичове на детството й. Запълва я с Карло, който се превръща в баща, съпруг и проницателен двигател за кариерата й. На 19 години София става любовница на Понти, въпреки че той все още е женен за генералската щерка Джилиана Фиастри. Майка й е абсолютно бясна на щерка си, разпознавайки подбудите за нейните решения от младини. По-късно Лорен ще каже, че в някаква степен „се е омъжила за баща си”. „Всичко, което някога съм искала е да имам семейство, признато от обществото и църквата. Законен съпруг, деца. И това е заради отказа на моя баща да ме признае официално.”

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X