Напишете дума/думи за търсене

Недовършената любовна история на София Лорен и Кари Грант

Голямата й любов Кари Грант, Pixabay
Голямата й любов Кари Грант, Pixabay

По-добре с италианец

Понти решава да „изнесе” София в Америка. Пристигайки в Щатите, тя получава телеграма от него, която гласи: „Научи английски!” 20 дни след това бъдещата филмова икона вече говори английски. Първата главна роля в американска продукция на София е в режисирания от Стенли Крамър „Гордостта и страстта” с участието на Франк Синатра и Кари Грант. Крамър дава парти за началото на снимките. София е толкова нервна, че сменя шест различни тоалета преди да реши с какво да се появи. Грант, който много искал да се снима с Ава Гарднър, закъснява, а Синатра се появява почти в края на купона.

Когато се срещат, Кари Грант я дразни, преструвайки се, че я бърка с Лолобриджида. В края на вечерта обаче вече й доверява съкровените си тайни, свързани с трите му нещастни брака и с ранните му лондонски години като танцьор и певец. Започват да се виждат всяка нощ, да похапват в малки испански ресторанти, и, разбира се, се влюбват. Той й написва гальовно любовно писмо, докато я чака да кацне на американска земя след края на снимките. „Това най-вероятно, е най-важната година в живота ти. В следващите няколко месеца ще оставиш впечатление за себе си, по което ще бъдеш съдена и запомнена до края на дните ти, скъпа. Моля те, носи двете златни гривни, които ти подарих. Те ще те пазят.” Малко след това Грант започва да говори и за брак. Но София все още е обвързана с Понти - тайно са сгодени от три години.

По това време вече е ясно, че ако Понти не направи нещо, ще загуби изгората си. Грант праща цветя на София всеки ден, за да й напомня за влюбените си намерения. „Трябваше да направя избор. Понти е италианец. Знаех, че това е правилното нещо за мен. По онова време не изпитвах никакви разкаяния. Бях влюбена в моя съпруг и изпитвах силно привличане към Кари. Бях на 23 години. Не можех да се реша да се омъжа за великан от друга държава и да напусна Карло.” В крайна сметка Лорен избира Карло, защото той „принадлежи на нейния свят”.

Кадър от филма "Гордост и страст",  Stanley Kramer Productions
Кадър от филма "Гордост и страст", Stanley Kramer Productions
Забранената любов и първи „Оскар”

Ниският, но находчив продуцент успява да се разведе в мексикански съд и да се ожени за София, макар и от разстояние, през 1957 година. В очите на света те вече официално са съпрузи, но не и в Италия. Когато Кари разбира новината, по ирония на съдбата на него и София им предстои да снимат сватбената сцена в Houseboat. Това е единственият път, в който актрисата се вижда в булчинска рокля. Ватикана заклеймява брака като грешен и незаконен и поставя Понти в графата „двуженец”. Години наред двамата живеят в любовно изгнание в Швейцария. На София й е толкова мъчно за родината, че Карло я качва често на върха на прохода Готард Пас, за да докосне с очите си хоризонта на Италия.

Но брилянтната й игра в „Чочарка” преобръща нещата. За ролята си на майка по време на Втората световна война, София дори не прави проучване. Трябва просто да си спомни бомбардировките, нощите в тунелите, глада, отчаянието. Лорен буквално изиграва майка си. „Преди да снимам „Чочарка”, бях жена, която се появява пред камерата. След него бях актриса”, казва майката на Едуардо и Карло-син. И светът се съгласява с нея. Номинирана е за най-добра актриса заедно с Одри Хепбърн, Натали Ууд, Джералдин Пейдж и Пайпър Лори. Великолепната Лорен е убедена, че няма шанс да спечели „Оскар” сред такава конкуренция и дори не си прави труда да отскочи до Щатите за церемонията. В шест сутринта италианско време телефонът звъни. Кари Грант прошепва в ухото й: „Скъпа, чу ли? Ти спечели! Спечели „Оскар”-а!” Това, че той ми го каза пръв, го направи много щастлив”, споделя за неосъществената си любов кинобогинята.

Италианската легенда позира за календара на "Пирели" през 2006 година, снимка: Reuters
Италианската легенда позира за календара на "Пирели" през 2006 година, снимка: Reuters

Девет години след първия им анулиран брак, Понти и София стават законни съпрузи.

Десетилетия след това Ей И Хотчнър, написал биографията Sophia, Living and Loving: Her Own Story, ще каже: „Моето усещане за нея и Понти е, че във връзката им нямаше наистина топлина. Всичко беше бизнес.”

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X