Напишете дума/думи за търсене

Омразата към себе си - как да я спрем?

Често омразата към себе си започва от начина, по който страдащите са били третирани в миналото. Липсата на привързаност и признание ги кара да се чувстват недостойни, дори за любов към себе си.

Омразата към себе си е една от най-проблемните психологически реалности. Това е състояние, в което страдащите интегрират и подсилват чувството за неадекватност, вина, ниско самочувствие, негативно възприятие на света и изключително презрение към себе си. Това им пречи да чувстват, че притежават някакви положителни черти или потенциал.

Това означава, че те разглеждат всеки успех или постижение като случайност, а не като собствена заслуга. Те също се чувстват уязвими. Това често ги кара да се държат отбранително спрямо другите. Освен това те не могат да изградят никакви обогатяващи социални и емоционални отношения. Те не се доверяват, не се чувстват достойни да бъдат обичани и често проявяват враждебно отношение към околните.

Омразата към себе си е напълно подкопаващ процес. Състои се от вътрешен глас, който унищожава потенциала, стойността и възможностите на човека.

Хората, които мразят себе си, проектират собствения си дискомфорт върху другите. Нерядко търсят да обвинят някой за техните неудачи и нещастията.

Те са пленници на собствените си негативни чувства.
Хората, които се мразят, живеят мизерно. Това е като да споделяш апартамент с някого, с когото не може да се понасяте.

Те вероятно живеят тази реалност в мълчание. Обикновено се дължи на лош опит в детството или на изключително ниско самочувствие.
Разбирането на „спусъците” за тази самоомраза и научаването на начини за справяне с тези неприятни чувства може да им помогне.

Как да спрем омразата към себе си
Хората, които мразят себе си, трябва да осъзнаят, че ще трябва да живеят със себе си до края на живота си. Следователно те трябва да започнат да се лекуват. Защото омразата към себе си и склонността да се хранят с дискомфорта рано или късно ще доведат до безпокойство. Това може дори да доведе до самонараняване и депресивни разстройства. Освен това не само човекът, който мрази себе си, страда, но и хората в неговата среда също са засегнати.

Тези стъпки ще ви помогнат, ако не се харесвате особено.

Развийте състрадателен вътрешен диалог
Д-р Неле Стинкенс от Университета в Льовен (Белгия) споменава вид терапия за лечение на омраза към себе си. Това включва подобряване на вътрешния диалог.
Човекът трябва да се научи да разпознава своите обезсилващи идеи и вътрешни критики и да ги трансформира в по-състрадателна форма на разговор със себе си. Той трябва да се научи да си говори с обич, уважение и състрадание.

Поставете си нови лични цели
Хората често имат тенденция да връщат в живота си стари нездравословни форми на поведение. Това засилва техния дискомфорт. Затова те трябва да направят промени. Поставянето на нови цели и постигането им ще подобрят самочувствието им. Срещата с нови индивиди ще им донесе нови перспективи и нов начин да видят себе си.
Малките промени в ежедневието често могат да доведат до ценни трансформации и да засилят любовта към себе си. Това е добра отправна точка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X