Напишете дума/думи за търсене

Колко е важно да спрем да мразим тялото си

Да се грижиш за тялото си не е лесна задача. А да го обичаш или харесваш поне – това е още по-трудно и всъщност се случва на малко хора. Тялото рядко е перфектно. С годините неговите недостатъци стават все повече, нашето раздразнение – все по-силно. Необходимо е да се внимава, защото някои хора имат склонност към това да намразят тялото си, което, от своя страна, носи негативни последици. Омразата към тялото може да съсипе самочувствието ви, вашата самоувереност, да изкриви самооценката ви, да повлияе на отношенията ви с околните, а също и да доведе до хранителни разстройства и заболявания.

Нека видим как може да разберете дали сложните ви чувства към тялото ви засягат вашето психично здраве и какво можете да направите, ако е така.

„Мразя себе си“: начини за борба със самоомразата

Признаци, че психичното ви здраве е засегнато

Ето как може да разберете дали сте жертва на нехаресване на тялото си. Това са някои от признаците.

Мислите за тялото ви заемат голяма част от времето

Прекарвате ли много време в мисли за това как мразите тялото си? Това е основен знак, че имате психологически проблем.
Независимо дали става въпрос за няколко минути или няколко часа на ден, ако темата ви засяга толкова дълбоко и толкова продължително, трябва да помислите за помощ и промяна.

Изпитвате дисфория

Дисфорията е състояние на чувство на безпокойство или нещастие. Това може да е свързано с всичко, включително финансово състояние, личен живот, кариера, както и с нашите тела.
Дисфорните чувства към тялото ви могат да се проявят леко, като засегнат най-вече ежедневните ви мисли и предизвикат тревога и дискомфорт, но могат да се проявят и тежко, като ви докарат някое хранително разстройство.

Вие изпитвате дисморфия

Думата дисморфия изглежда донякъде подобна на дисфория, но те са съвсем различни неща.
Докато дисфорията е чувство на дълбоко безпокойство, телесната дисморфия е акт на обсесивно усещане, че тялото ви е с недостатъци.
Често хората, които изпитват телесна дисморфия, виждат собственото си тяло по различен начин, отколкото другите хора. Може да мислите, че част от вас е обезобразена, когато не е, или че тялото ви е по-голямо от това на другите, дори то е със същия размер.

Как да развием любов към тялото си

Чувството, че сте закъсали безнадеждно с тялото си, е често срещано явление, случва се на много хора. Може да го промените, не губете надежда. Важно е да изпитваме положителни чувства към телата си, защото наличието само на негативни чувства ни кара да бъдем стресирани и разстроени, а това не е продуктивен начин за преминаване през живота.

Направете списък с нещата, които тялото ви може да направи

Понякога се хващаме толкова здраво за идеята, че телата ни не са достатъчно добри, че напълно забравяме за всички невероятни неща, които те са в състояние да направят. Когато сте в период, в който изпитвате омраза към тялото си, може да бъде много полезно да детайлизирате за себе си всички начини, по които тялото ви успява. Това може да ви помогне да се почувствате горди от него си и да осъзнаете, че правите най-доброто, на което сте способни.
И не, не говорим за свръхспособности като шпагат и огъване на ушите назад. Говорим за стандартните неща, които тялото ви извършва непрестанно – например белите ви дробове поглъщат кислород и изхвърлят въглероден диоксид и това е невероятно. Всеки орган във вашето тяло извършва невероятни действия, за да поддържа живота. Замислете се над това.

Практикувайте неутралност на тялото

Неутралността на тялото е радикалната идея да приемете тялото си и да го оцените за това, което може да направи, независимо от това как изглежда.
Практикуването на телесен неутралитет има многобройни ползи за психичното здраве. То може да доведе до повече съпричастност и по-спокойна преценка към другите, както и до по-ниски нива на стрес.

Правете добри неща за тялото си

Глезете се. Всеки ден. Взимайте топла, ароматна вана и благодарете на тялото си, че е издържало на тежкия ден. Купувайте си хубави лосиони и ги нанасяйте с нежност, защото това тяло е познало толкова стрес, толкова болка.
Всичко, което можете да направите, за да дадете на тялото си любовта, която заслужава, е добре да бъде направено.

Създайте граници около дискусиите за тялото

В свят, където коментарите за телата ни са широко разпространени, можете да се предпазите, като поставите ясни граници по темата с приятелите си и семейството. Просто им кажете, че не желаете да се коментира външния вид на никого, най-малко вашия.

Практикувайте дейности за облекчаване на стреса

Минимизирането на стреса е едно от най-добрите неща, които можем да направим за психичното си здраве. Може да не е възможно да намалим или премахнем стреса, но можем да изберем как да се справим с него. Практикуването на дейности за облекчаване на стреса, независимо дали дихателни упражнения или разходка, е положително за всички аспекти на психичното ни здраве.

9 странни факта за женското тяло

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X