Напишете дума/думи за търсене

Витамини, които са задължителни и през топлите месеци

Съвсем погрешно е мнението, че витамини трябва да се приемат само през зимата. Грижата за себе си, за да можете да се наслаждавате на красивото време, е важна. Един от най-добрите начини да направите това е като си гарантирате, че получавате всички необходими хранителни вещества, минерали и витамини за лятото.

Разбира се, постигането на тази цел чрез хранене е най-доброто, но натовареният живот и летните почивки могат да са пречка дори и за най-здравословно живеещите. Затова има добавки, които да ви компенсират нуждите на организма.

Основни витамини за здравето ни през летните месеци:

  • Витамин С
  • Витамин Е
  • Витамин А
  • Витамин D

Тези основни витамини ще поддържат тялото ви здраво, ще насърчават метаболизма и храносмилането ви и ще укрепват имунната ви система.

Витамин С

Витамин С (L-аскорбинова киселина) е антиоксидант, който се намира във всичко - от портокалите до листните зеленчуци и дори в обикновения картоф.

Той играе пряка роля в производството на колаген, има невротрансмитерната функция и е важен фактор за цялостното имунно здраве. Това вероятно е причината повечето хора да са добре запознати с приема на допълнителен витамин С, когато усетят неразположение или се разболеят от грип.

Зимата носи студено време, а с него идват и настинки на главата, но екстремните топли температури през лятото могат да имат същия ефект. Всъщност лятото е вторият най-често срещан период от време за огнища на ринотрахеит и синусови инфекции в райони, където хората се срещат и се смесват често.

За един възрастен най-добре действа дневна доза добавка някъде между 40 mg (за жени) и 90 mg (за мъже). 

Някои пациенти обаче може да се нуждаят от повече витамин С - включително бременни, кърмещи или такива, които се възстановяват от боледуване, операция, или пък са пушачи. Препоръчва се на пушачите да приемат допълнително 35 mg витамин С на ден, тъй като пушенето отнема от тялото това важно хранително вещество.

Витамин Е

Това е мастноразтворим витамин, съдържащ се в храни като яйца, месо и тофу. Той се съдържа и в повечето плодове и зеленчуци, макар и в по-ниски количества.

В организма витамин Е действа като антиоксидант, като помага на черния дроб и останалата част от тялото да изчисти свободните радикали и токсините. Както знаете, свободните радикали са клетки, които съдържат твърде много електрони, и могат генетично да увредят тялото ви. Те са свързани с много заболявания, както и с традиционни признаци на стареене.

Много важна е ролята на витамин Е в това, че предпазва кожата ви от вредното въздействие на слънцето.

Що се отнася до това колко трябва да приемате, препоръчителната дневна доза е около 1000 mg на ден за възрастни хора.

Витамин А

Подобно на витамин Е, витамин А е мастноразтворимо съединение и още един от най-важните витамини за здравето през лятото. Той обаче има много, много по-сложно научно име с дължина от 86 знака.

Ето защо повечето хора го познават с по-краткото му име Ретинол или Ретинал. Той е критично важен в човешкото тяло. Всъщност формира цялата основа на зрението при хората и повечето животни. Без него бихме били по същество слепи.

Повечето хора получават витамин А от месото, рибата, морковите, сладките картофи и зелените листни зеленчуци. Ако не се храните пълноценно и разнообразно, е възможно да развиете дефицит на този витамин. Този дефицит се проявява като проблеми със зрението, включително затруднено зрение през нощта и затруднено четене.
Приемът на витамин А през лятото може да предотврати увреждане на зрението от слънцето, но също така може да ви помогне да виждате по-ясно.

А това е важно, особено когато топлите летни нощи дойдат с напитки и приятели на плажа или дълги, мързеливи вечери в задния двор.

Възрастните пациенти трябва да се стремят към препоръчителен дневен прием от около 700 до 900 микрограма. Ако кърмите или сте бременна, лекарите препоръчват вместо това да увеличите този прием до някъде между 1200 и 1500 микрограма.

Витамин D

Витамин D е секостероидно вещество, за което най-често се говори през лятото. Така е, защото собственото ви тяло го произвежда, когато е изложено на слънчева светлина.
Всъщност човешкото тяло се нуждае от слънчева светлина, за да генерира този витамин. Именно поради това зимата поражда сериозни дефицити при хора, живеещи в северното полукълбо.

Ето защо повечето здравни организации препоръчват на пациентите, които нямат слънце през цялата година, да взимат допълнителен витамин D още от раждането си.

Иначе той се съдържа в повечето меса, риба, яйца, тофу, сирене и мляко, където се добавя по време на производството.

Защо трябва да приемате витамин D и през лятото?

Витамин D е един от най-важните витамини за лятото, защото поддръжа костите ви здрави, повишава имунната ви защита, увеличава способността ви да абсорбирате фосфор и калций и улеснява тялото ви да развие добра издръжливост.

Препоръчителният дневен прием на витамин D за възрастни е някъде между 600 и 800 IUs на ден.

Бременни, кърмещи и болни трябва да се стремят към по-високи дози. Здравите хора, живеещи в слънчев климат, може да се нуждаят от по-малко.

Тъй като калцият и витамин D влияят върху усвояването един на друг, най-добре е да ги приемате едновременно.

Енциклопедия на витамините

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X