Напишете дума/думи за търсене

Как да разберем дали инсулинът е повишен

Всяка храна, която попадне в устата ни, ще доведе до повишаване на нивата на кръвната захар. За да компенсира това, панкреасът произвежда определено количество инсулин, което зависи от състава на храната. Понякога чувствителността на организма към инсулин намалява и се изисква все повече инсулин. В даден момент панкреасът не може да се справи с това и стойността на глюкозата се повишава до нивото на преддиабет или диабет.

Ако имате високи нива на инсулин


• чувствате постоянен глад, може да похапвате почти постоянно, дори и да сте се нахранили обилно;

• Индексът на телесна маса е повече от 25, нивото на кръвната захар на гладно е над 3,3 - 5,5 mmol / l, а нивото на инсулина е над 3 - 25 ?U / ml;

• Много искате нещо сладко, трудно е да се задоволите само с една порция въглехидратна храна;

• чувствате се раздразнени, треперещи, тревожни, преди да ядете;

• нередовен цикъл, заболявания и кисти на яйчниците, безплодие, акне, повишен растеж на косата;

• ниско ниво на "добър" холестерол, кръвно налягане над 140/90;

• сърбеж по кожата и слабо зарастващи рани.

Ролята на инсулина е да позволи на клетките в тялото да метаболизират глюкозата, която се използва за гориво или се съхранява като мазнина.
Това също така означава, че глюкозата е по-вероятно да се натрупва в кръвта и това може да доведе до твърде високи нива на кръвната захар.
Когато тялото стане устойчиво на инсулин, то се опитва да се справи, като произвежда повече инсулин. Хората с инсулинова резистентност често произвеждат повече инсулин, отколкото здравите хора.
Производството на твърде много инсулин се нарича хиперинсулинемия.

Симптоми на инсулинова резистентност
Първоначално инсулиновата резистентност е безсимптомна. Симптомите започват да се проявяват едва когато водят до странични ефекти като високи нива на кръвната захар. Когато това се случи, симптомите могат да включват:

• Летаргия (умора)
• Глад
• Проблеми с концентрацията (мозъчна мъгла)

Други признаци, които често се появяват при хора с инсулинова резистентност, включват:

• Наддаване на тегло около средата (мазнини по корема)
• Високо кръвно налягане
• Висок холестерол

Ако инсулиновата резистентност прогресира до преддиабет или диабет тип 2, симптомите ще включват повишени нива на глюкоза в кръвта и други класически симптоми на диабет тип 2.

Най-добрите добавки за висока кръвна захар

Берберин - вещество, получено от някои растения, има способността да понижава нивата на глюкоза при захарен диабет с 15,5 mg. Добавките с берберин могат да подобрят ефектите на лекарствата за диабет.

Витамин D - повече от 72% от хората с диабет са с дефицит на тази съставка. Според проучвания приемът на витамина помага за нормализиране на нивата на кръвната захар при почти половината от пациентите.

Джимнема
- листата на това растение отдавна се използват за нормализиране на глюкозата. Приемът на екстракт от джимнема намалява захарта с 29%. Тя може също да помогне за ограничаване на желанието за захар и намаляване на нивата на глюкоза на гладно.

Магнезий - около 40% от хората с диабет имат недостиг на магнезий. Магнезиевите добавки им помагат значително да подобрят своето благосъстояние, тъй като този елемент се използва от организма за синтезиране на собствен инсулин.

Алфа липоевата киселина
е мощен антиоксидант. Произвежда се от организма и се намира в зелето, спанака, червеното месо. Предпазва тъканите от причинени от захар увреждания и повишава инсулиновата резистентност.

Хром - липсата му затруднява организма да превръща захарта в енергия, което води до повишена нужда от инсулин. Добавянето на хром помага за понижаване на нивата на кръвната глюкоза с 21 mg.

Берберинът – какво лекува? Наръчник за ползване

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X