Напишете дума/думи за търсене

Какво става с тялото, когато отслабнем с много килограми

Според Световната здравна организация почти 2 милиарда хора по света са с наднормено тегло, без да броим децата. Смята се, че допълнителното тегло е огромна заплаха за здравето и е основната причина за развитието на диабет тип II и сърдечносъдови заболявания.

Вижте какво се случва с тялото, когато загубим повече от наднорменото си тегло.

1. Здрави зъби

За хората на възраст от 18 до 36 години затлъстяването може да бъде причина за развитието на пародонтит - възпаление на тъканите около зъбите.

Здравословна диета и физическа активност може да помогнат да се предотврати развитието на това заболяване или поне да се забави скоростта на развитие на пародонтит.

2. Намалява рискът от бъбречна недостатъчност

Затлъстяването води до недостиг на нефрон. Нефроните са специални бъбречни клетки, където се случва филтрирането, абсорбцията и секрецията на различните елементи в организма. Ако масата на мастната тъкан продължава да се увеличава, механизмите на бъбреците буквално се разпадат, което води до бъбречна недостатъчност.

3. Понижава се рискът от диабет тип II е намален

Диабетът тип II се появява, когато тялото загуби способността да произвежда инсулин. Голямо количество мастни депозити прави клетките по-малко чувствителни към инсулин и захарта остава в кръвта, което води до развитие на болестта.

Въпреки че повечето хора с наднормено тегло имат това заболяване, гените също играят огромна роля. Ако някои от вашето семейство има или е имал диабет, лекарите силно препоръчват да следите нивото на захарта и инсулина, да се придържате към здравословна диета и да сте достатъчно физически активни.

4. Косата и ноктите стават по-здрави

От време на време се оплакваме от чупливи нокти и суха коса, а понякога и от напукани устни. Но ако тези проблеми станат по-изразени и по-чести, това може да е признак на недостиг на желязо.

Нутриционистите твърдят, че има няколко механизма, които водят до дефицит на желязо в организма. Ако поправим метаболизма, намалявайки теглото, може да се отървем от дефицита на желязо.

5. Болката в ставите изчезва

Ако сте с наднормено тегло и загубите достатъчно от нездравословното си тегло, може да намалите болката в ставите, които са принудени да носят повече тежест от тази, за която са създадени. Редуцирането на телесната маса намалява риска от остеоартрит, което е много често заболяване.

6. Подобрява се шансът за зачеване

Ако една жена е твърде кльощава, нейната менструация може да бъде засегната и тя да има затруднения при забременяване. Същото се отнася и за жените с наднормено тегло.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X