Напишете дума/думи за търсене

Индекс на телесна маса, или здравословно ли е теглото ни

Често сравняваме килограмите си с тези на хората около нас, за да преценим дали са в здравословни граници. Истината е, че здравословното тегло е различно за всеки отделен човек и зависи от множество фактори като възраст, пол, плътност на костите, мускулна маса, височина и общо здравословно състояние.

Тук на помощ идва индексът на телесна маса (ИТМ). Той е полезен ориентир с помощта на който можем да преценим дали теглото ни е в здравословни граници.

Повечето от нас са чували за ИТМ или BMI (body max index), но знаем ли всъщност какво показва той и как да го изчислим?

Какво е ИТМ?

Казано най-кратко и ясно, ИТМ е показател, който определя дали вашето тегло е в здравословни граници спрямо ръста ви. Приложим е при повечето възрастни, мъже и жени, над 20 години. Индексът на телесна маса се използва като скринингов инструмент, който показва дали човек е с тегло под нормата или над нормата, дали има затлъстяване или напротив – радва се на здравословно тегло спрямо своя ръст.

Интересен факт, който трябва да отбележим е, че стойностите на ИТМ не се обвързват с възрастта и са едни и същи при двата пола.

Индексът на телесна маса не измерва мазнините в тялото директно, но според множество научни проучвания, е в корелация с резултатите от методи за директни измервания на мазнините. Това го прави тяхна лесна и достъпна алтернатива.

Ако трябва да обобщим, ИТМ е показател, който използва височината и теглото на човек, за да изчисли мазнините в организма при възрастните индивиди.

Класификации на теглото спрямо ИТМ

Според Световната здравна организация нивата на ИТМ се класифицират по следния начин:

ИТМ по-малко от 18.50 – Поднормено тегло

ИТМ 18.50 – 24.99 – Здравословно тегло

ИТМ 25.00 – 29.99 – Наднормено тегло

ИТМ 30 или повече - Затлъстяване

Ако индексът е извън здравословния диапазон на ИТМ, рисковете за здравето ни се увеличават значително. Вижте повече за Рискове за здравето от затлъстяването.

Колко е моят индекс на телесна маса

За да се определи ИТМ на отделен човек са необходими неговия ръст и тегло. Изчисляването на ИТМ се основава на следната формула : Телесно тегло(kg) / Ръст (m)2. Например ако човек тежи 80 кг и е висок 1.80 м, неговата височина на квадрат е 3.24. 80 кг делено на 3.24 е ИТМ от 24.69.

Можете лесно да проверите вашия индекс на телесна маса като използвате безплатния тест на Топ Форма. Освен да изчисли вашия ИТМ тестът ще ви даде информация и полезни съвети и за вашите хранителни навици.

Важно е да се знае, че ИТМ не е достатъчно прецизен показател, за да бъде използван самостоятелно като диагностичен инструмент. Поради тази причина е препоръчително да се вземат под внимание и хранителните навици на човек, физическата активност, здравословното състояние и др. Точно това правя аз при изготвянето на индивидуални хранителни режими – ориентирам се от ИТМ на човек, но го анализирам на фона и на допълнителната информация, с която разполагам и така изготвям най-подходящия хранителен режим.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X