Напишете дума/думи за търсене

д-р Ригов съветва как да контролираме метаболитния синдром

Проблемите са много - поликистозни яйчници, повишено кръвно налягане, затлъстяване, диабет, а обяснението е все едно и също – метаболитен синдром. От него страда голяма част от населението в България и по целия свят. Каква е причината за появата му и как да го контролираме, ни съветва диетологът д-р Митко Ригов .

Има увеличено циркулиране на инсулин в кръвта

Причината за метаболитния синдром е невъзможността на тялото да усвоява инсулина, който отделя задстомашната жлеза. „При нормална работа на тялото, инсулинът се усвоява без проблеми, но при увеличени телесни мазнини, особено в областта на корема и талията, усвояването му се нарушава. В резултат на тази инсулинова резистентност или понижаване чувствителността на тъканите към инсулина, се развива хиперинсулинемия – увеличено циркулиране на инсулин в кръвта”, обяснява д-р Ригов. Израз на този проблем е и нарушение на въглехидратния толеранс, при което човек може да има висока кръвна захар, да получи хипогликемия на гладно, да развие диабет.

Да му се наруши мастната обмяна – да се повиши нивото на лошия холестерол, а понижи нивото на добрия, който пази нашите съдове от натрупване на атеросклеротични плаки. Ако се стигне до това неприятно състояние може да се появят проблеми с пуриновата обмяна, която се изразява в повишено съдържание на пикочна киселина в кръвта. А това да доведе до развитие на подагра. Причините за появата на метаболитен синдром могат да са наследственост, неправилно хранене, което увеличава процента на телесните мазнини, здравословни проблеми. Лошото е, че в наши дни синдромът възниква и при млади момичета с наднормено тегло или с нормално тегло, но с висок процент телесни мазнини в тялото.

Как се установява

Симптомът, който почти винаги подсказва за метаболитен синдром, особено при мъжете е повишеното кръвно налягане. Друг „жокер”, който навежда на тази мисъл е ако при профилактичен преглед се установи затлъстяване. Когато се направят кръвни изследвания много точно се установява дали в тялото има увеличен процент мазнини. Друг симптом за тихите стъпки на синдрома е нарушение на чернодробната функция. При жените пък най-често се срещат хормонални проблеми. При хормонален дисбаланс и поликистозни яйчници се препоръчват противозачатъчни и друг вид хормонални таблетки, но е много важно да се подобри състоянието на тялото. „Тези жени често имат натрупване на мазнини в коремната кухина, а това означава че и по цялото тяло, затова те трябва да отслабнат и да започнат да тренират активно. Категорично трябва да избягват лесноусвоимите захари - захар, бяло брашно. Да се хранят с по-малко въглехидратни храни, да приемат по-умерено плодове, нека млеката и сирената са нискомаслени, а месата – нетлъсти”, убеден е д-р Ригов.

Наблюдават ли се нарушени нива на холестерола, високи триглицериди, висока пикочна киселина, е необходимо да се премине на рибно - вегетарианско хранене с ограничение на животинските храни и движение. То е много важно при тези проблеми, защото подобрява въглехидратния толеранс, намалява мастната тъкан, а увеличава мускулната. Тази тъкан е важен фактор за постигане на по-добро общо здравословно състояние и поддържане на добър гликемичен контрол в тялото. Отслабването обаче не винаги е решение. Ако мъжете с високи нива на пикочна киселина започнат да отслабват, може да направят подагра, затова е важно да се консултират със специалист и да им се изготви индивидуален подход за справяне с проблема. Жените пък често имат ниско ниво на калций и желязо. За тях е важно да се набавя витамин D, особено в менопаузата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X