Напишете дума/думи за търсене

Индекс на телесна маса, или здравословно ли е теглото ни

Пропуски на индекса на телесна маса

ИТМ не отчита мерките на човек, извън теглото и височината (мускулна маса, талия, ханш, бедро и др.), а е много вероятно един Олимпийски атлет например да има същата височина и тегло като човек, който има нулева физическа активност. Тогава те биха имали един и същ индекс на телесна маса, но мерките им биха били различни. Например мускулите тежат повече от мазнините. Това означава, че един атлет, чието тегло е съставено основно от мускули, ще има същия ИТМ като на човек, чието тегло е съставено от мазнини.

Друг пример е, че двама души могат да имат различна плътност на костите, но ИТМ не се съобразява с това. Човек с остеопороза например може да има по-нисък ИТМ заради ниската плътност и съответно тегло на костите, но това не би означавало, че е с по-здравословни килограми.

Именно поради тези пропуски индекса на телесна маса трябва да се разглежда в комбинация с допълнителна информация за отделния човек, но си остава надежден показател за това дали теглото ни е в здравословни граници.

Най-важното за индекс на телесна маса накратко:

- ИТМ е мярка за относителен размер, базирана на теглото и височината на човек.

- ИТМ е лесен, достъпен и неинвазивен начин за измерване на телесните мазнини.

- Фактори като възраст, пол, етническа принадлежност и мускулна маса не се отчитат при измерването на ИТМ.

- За възрастни над 20 години ИТМ се сформира като се използват стандартните измервания на теглото, независимо от възрастта или пола

- При деца и юноши на възраст между 2 и 20 години ИТМ се сформира в зависимост от възрастта и пола на детето

- ИТМ е надежден показател за телесните мазнини както при възрастни, така и при деца

- Тъй като ИТМ не измерва телесните мазнини директно, той не трябва да се използва като диагностичен инструмент

- ИТМ може да се използва като мярка за проследяване на промените в теглото и като скринингов инструмент за идентифициране на потенциални проблеми с наднорменото тегло

- Малко известен факт е, че белгийският математик, астроном и статистик Adolphe Quetelet разработва формулата на ИТМ преди 186 години (1832). Той е получил сегашното си име през 1972 от Ансел Кийс.

Балансираното и осъзнато хранене остава най-сигурният начин да поддържаме в нормални граници нашия индекс на телесна маса, а от там и здравословното си състояние. Ако вашият ИТМ е извън здравословното тегло, е важно да вземете мерки възможно най-скоро.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X