Напишете дума/думи за търсене

д-р Гайдурков съветва как да се отървем от коремните мазнини

Попитахме д-р Георги Гайдурков дали има ли природни методи за намаляване на естрогена и подпомагане на изчистването на мазнините, типични за естрогеновото напълняване - около корема?

Специалистът напомня, че обмяната на мастната тъкан пряко зависи от хормоналния баланс както при жените, така и при мъжете.

"Няколко хормона са пряко свързани с повишеното натрупване на масти, особено в областта на корема. Когато в резултат на небалансирано хранене, обездвижване и повишени стресови нива се отделят повече кортизол, инсулин и естрогени (естрадиол, естриол и естрон), тогава обмяната е насочена към синтез на мастни киселини, които нашето тяло складира като резервен материал в мастни депа.

От своя страна мастните клетки в областта на корема имат рецептори и често повишен афинитет за свързване с естрогени, ставайки по този начин колектори на този хормон. От трета страна, чрез още един ензимен механизъм мастните клетки могат сами да произвеждат естрогени от други изходни стероидни хормони. По този начин се оформя един порочен кръг – повишените нива на естрогени стимулират натрупване на мазнини, а мазнините на свой ред повишават естрогенните нива", отбелязва лекарят.

Как можем да излезем от вихъра на тази въртележка?

"Първо, нека напомним простия факт, че няма вещество в нашето тяло, изходните молекули на което да нямат за основа молекулите на нашата храна. Стресът например е второстепенен фактор, който може да съдейства за затлъстяване само на база на небалансирано хранене. Статистическите данни сочат, че по време на двете световни войни (а войната причинява най-високите нива на стрес) драстично намаляват проявите на метаболитен синдром – спадат сърдечносъдовите заболявания, затлъстяването, диабетът - обяснява д-р Гайдурков. - Следователно, ако ние променим нашето хранене и зададем един умерен двигателен режим, въпреки стресогенното ни ежедневие можем да се радваме на стройна фигура и най-важното – на здраве. Защото коремното затлъстяване обхваща и вътрешните органи (висцерално затлъстяване) и не е само естетичен проблем - то е главен рисков фактор за инсулти, инфаркти, тромбози, диабет, рак.

Второ, трябва да знаем, че мазнини и холестерол се синтезират главно от въглехидрати. Всъщност неголям процент от нашите мазнини са постъпили в храната ни точно като мазнини. По-голямата част са дошли от въглехидрати с висок гликемичен индекс (ГИ), които рязко повишават кръвната захар и това насочва обмяната към превръщането им в мазнини. От друга страна, стероидните хормони, в това число кортизон и естрогени, имат за изходен метаболит холестерола. Тоест нашият организъм синтезира естрогени от холестерол.

Следователно, ако оптимизираме преди всичко нашия въглехидратен прием, респективно синтеза на холестерол, ние ще имаме и оптимален хормонален баланс.

Трето, хиперестрогенемията (повишения естроген в кръвта) можем да преодолеем, като коригираме нашия липиден статус: общ холестерол – до 5,2 ммол/л, HDL ("добър" холестерол) – над 1,4 (1,6), и LDL ("лош" холестерол) до 3,4, триглицериди – до 1,7.

Препоръчително е също да изследвате в кръвта: инсулин на гладно и 2 часа след основно хранене (повишеният инсулин е в основата на метаболитния синдром и диабет втори тип), кръвна захар и гликиран хемоглобин (последният показва кръвната захар 3 месеца назад), С-реактивен протеин (маркер за възпаление в тялото) – всяко възпаление нарушава мастния профил, TSH и fT4 (хормони, показващи функцията на щитовидната жлеза) – тя е диригент в степента на горене в тялото, витамини Д и В12 – участващи интимно в повечето обменни процеси."

Как на практика да осъществим това?

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X