Напишете дума/думи за търсене

Как да разберем дали сме застрашени от висок холестерол

Високият холестерол (дилипидемия) е сред водещите рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, според Годишния доклад за състоянието на здравето на гражданите в република България, цитиран в "Холестерол - всичко, което трябва да знаем". Нивото на серумния холестерол корелира пряко със смъртността от тези заболявания във всички възрасти.

На фона на статистиката, според която всеки втори човек в България е с висок холестерол, сме длъжни да сме информирани за значението и ролята на холестерола за нашето здраве.

Какво е холестерол?

Холестеролът е мастна субстанция, която тялото ни произвежда и се намира в липидите в кръвта. По-голямата част от холестерола в кръвоносната ни система (75%) се произвежда от черния дроб, а останалите 25% идват от храната, която консумираме. Холестеролът е жизненоважен за правилното функциониране на организма. Всяка клетка в човешкото тяло съдържа холестерол. Той е в клетъчните мембрани и повечето тъкани и спомага за синтезирането на хормони и за производството на витамин D.

Холестеролът е едновременно добър и лош. Когато е в нормални нива, той е жизненоважен за организма ни. Но, когато концентрацията му в кръвта ни стане прекалено висока, той става тиха заплаха, която ни предразполага към сърдечно-съдови заболявания.

Високият холестерол води до образуването на мастни плаки в кръвоносните съдове. Тези плаки стесняват кръвоносните съдове и затрудняват преминаването на достатъчно кръв през артериите. Сърцето може да не получи достатъчно кръв, богата на кислород и това увеличава риска от сърдечен удар. Намаления кръвопоток към мозъка може да доведе до инсулт.

По данни на Световната здравна организация от 2008 година в България с висок холестерол са 51% от мъжете и 53.1% от жените, което с други думи означава – всеки втори българин.

Как се изследва холестерола

Обикновено високият холестерол не създава никакви симптоми и поради тази причина голяма част от хората не подозират, че нивата на холестерола им са завишени и съответно съществува висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Поради тази причина е препоръчително всички хора на възраст над 20 години да изследват нивата на холестерола си на всеки четири до шест години. Това става чрез изследване на кръвта, което измерва три неща:

HDL холестерол (добър холестерол)

LDL холестерол (лош холестерол)

Триглицериди

Резултатите от трите показатели формират стойността на общия холестерол. Препоръчително е резултатите да се анализират от специалист, който може да определи и евентуални съществуващи рискове от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Спазването на хранителен режим, съобразен с тези рискове, е най-ефективния метод за нормализиране нивата на холестерола, без лекарства. Точно по този начин работи програмата „План Здраве“ на Топ Форма.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X