Напишете дума/думи за търсене

Диетологът Ипократис Пападимитракос: Нe се докосвам до тесто!

Продължаваме да ви представяме хранителните режими на известните диетолози у нас. Този път ще ви разкрием малките тайни на популярния диетолог от гръцки произход Ипократис Пападимитракос, който споделя какво го държи във форма.

Подбира продукти с най-малко мазнини

„Правилото в моята работа и в моя живот е, че здравословното хранене трябва да е нашето нормално хранене. То не бива да представлява стрес и да затруднява ежедневието ни. Така и се храня”, казва диетологът. Когато избира продукти, винаги търси онези с по-малко мазнини. Но не изпада в крайности. И отбелязва, че никога не яде за основно тестени неща.

Полюбопитствахме какво засища през деня диетолога и той сподели менюто си от предния ден. Закуската му е кисело мляко от 3% масленост и банан, който е разделил с дъщеря си. На обед е хапнал телешки кюфтета на скара и печени зеленчуци. Въпреки натоварения си график, не е пропуснал следобедната закуска от 2 банана. Казва, че тези плодове са лесно решение, когато времето е малко. А на вечеря се е почерпил със сьомга на пара със зелени тиквички на фурна, които е хапнал в прекрасната компания на жена си и на малката им дъщеричка.

Скариди по гръцки

Ипо сподели с нас и любимата си рецепта, по която приготвя скариди. За две порции са нужни: 1/2 килограм сурови скариди, 200 мл вода, 200 мл бяло сухо вино, 1 с.л. зехтин, 1 с.л. джинджифил на прах, 1-2 скилидка чесън. Всички продукти се мушват в тенджерата и се оставят на бавен огън, като от време на време внимателно се разбъркват до изпаряването на цялата течност и образуването на гъст оранжев сос. Скаридите придобиват уникален вкус, а бялото вино е неизменен спътник на тази лятна вечеря.

За още срещи със специалисти по здравословно хранене и вкусни предложения търсете списание “Рецепти за здраве”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X