Напишете дума/думи за търсене

Диета в края на лятото? Задължително!

Ще си позволя да перифразирам заглавието на статията “Диета в края на лятото? Има ли смисъл да започвам?“, за да стане ясно, че диетата няма сезонност. По-точният въпрос би бил „Има ли смисъл да започвам диета?“ А правилният – „Искам ли наистина да започна?“

Кой е най-важният фактор за успех?

Най-важният фактор за успеха както при диетите, така и при всяко друго начинание, е личната ни увереност, че искаме да се справим. Знаете ли от какво зависи тази увереност? От силата на дискомфорта, който изпитваме, преди да започнем начинанието. Усещането за увереност е правопропорционално на усещането за дискомфорт.

С други думи, ако усещаме силен дискомфорт от килограмите си, ще сме уверени, че искаме да започнем диета и да я спазваме стриктно.

Както при диетите, така и при дискомфорта, няма сезонност. Липсва и още нещо – конкретна мерна единица. Дискомфортът, който изпитваме, може да е както физически, така и психически. Поради тази причина неговата сила не зависи от стойността на килограмите, които искаме да свалим – без значение дали са 2 или 32.

Как сами се саботираме

Но нещата, за съжаление, не са толкова прости. Дори да изпитваме силен дискомфорт, понякога опитваме да го скрием, за да отложим новото начинание.

Например в края на лятото си мислим, че вече идва времето на по-прикриващите тялото дрехи, че няма да се налага да се събличме по бански и съответно можем да скрием „дискомфорта“ си от другите. Да, така е. Но не можем да го скрием от себе си. Отлагайки новото начинание, или в случая стартирането на диета, само задълбочаваме дискомфорта си...Или трябва да предприемем нещо, или да се молим за ранна и продължителна зима...

Има ли смисъл да стартираме диета в края на лятото?. Категоричният ми отговор е „Да!“.

Краят на лятото е чудесен период за стартиране на хранителен режим, защото предполага липса на неустойчивата и фалшива „мотивация на банските“. Решението за стартиране на режим е осъзнато. Това само по себе си е предпоставка за успех.

Друго предимство на започването на режим в края на лятото е, че предстои сравнително спокоен и дълъг „работен“ период без много официални празници и почивки - чак до Коледа. Период на рутина. А рутината е полезна за спазването на индивидуален хранителен режим, защото ни помага да го превърнем в част от ежедневието си, да привикнем към правилното за нас хранене и постепенно режимът да се превърне в нашето нормално хранене. Така ще успеем да съхраним постигнатия комфорт за по-дълго време, а защо не и завинаги.

Краят на лятото е благодатен период и откъм храни. Все още има богат избор от плодове и зеленчуци за едно по-разнообразно и пълноценно хранене, без особени организационни усилия, каквито би изисквала зимата. По-дългите дни предполагат повече време навън и съответно по-висока двигателна активност – безценен помощник при отслабването .

Ето защо краят на лятото може би е най-подходящият период от годината за стартирането на диета.

Не прикривайте дискомфорта си под дебелите дрехи. Изправете се срещу него и постигнете желаното усещане за комфорт. Възможно е.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X